Уникална фасада на училище в Холандия

В холандския град Рурмонд са построили училище с необичайна фасада. Вдъхновението за архитектите е било природата на дървото, което се изразява не само във външния вид на сградата, но също така и в разработването на нова, креативна и отворена образователна среда.

За решението на нестардартната задача са помогнали декоративните панели от каменна вата ROCKPANEL. Новото училище се състои от един ансамбъл от сгради, включващи класни стаи за обучение, библиотека, открит театър и централно място за дейности на открито и неформално общуване.

За символиката на дървото, което се превръща в лайтмотив на проекта, разказва дизайнерът Ханс Копен от архитектурното бюро Architectenbureau Coppen: „Образованието вече не се ограничава само до съобщаване фактите на децата. Сега то има за цел да създаде среда, където да се споделят идеи, които ще вдъхновят бъдещите поколения да  изградат един нов свят – не такъв, какъвто (както ние вярваме) ние познаваме. Дървото е обикновено един вид център на тежестта, както и ново централно училищно пространство където могат да се събират  ученици и учители, за да споделят мисли и идеи. „

В същото време, дървото създава усещане за сигурност и безопасност. В неголеми  дървени къщи, покрити платна от съответното модел – ROCKPANEL Woods, децата имат възможност да се отпуснат от стресиращи дейности. А брилянтният панел ROCKPANEL Brilliant, с който е облицована  фасадата на модерното училище, от своя страна припокрива ръбовете на прозорците, като създава чувство за сигурност в младите ученици от 4 до 6 години.

Постоянни и променящи се цветове

На приземния  етаж на училището са използвани тухли като облицовъчен материал за външните стени, които дават значителен принос за енергийната ефективност на сградата. ROCKWOOL изолация е използвана в сградата.

Училищният дизайн отразява хармоничната връзка между различни култури, тъй като в областта обитава от няколко нации. Тази идея се изразява в това, че всеки цвят на тухлите символизира отделна нация.

Последният етаж на училището е украсен с панели ROCKPANEL Chameleon, които променят цвета си от сиво до зелено и след това до червено, в зависимост от времето на деня и от ъгъла на наблюдение. Сградата получава синкав оттенък на сутринта, когато децата ходят на училище и става червена в следобедните часове, когато те се завръщат у дома.

Друго нещо, което предизвиква невероятен интерес – това е невероятно акустиката на помещението, което се постига чрез използването на акустични системи за таван ROCKFON.

Може да харесате още...