Уникална общност от модерни зелени домове се гуши в пустинята в Юта

Сгушена в пустинята на Юта, далеч от очите на любопитния свят, се крие добре планирана общност, която е същински рай за творците. Наречена Кайента, тя е започната преди повече от 30 години от разработчика Тери Мартен, който си представял създаването на общност от домовете, изградени с изначалната мисъл за респект към околната среда. Специалистите по архитектурни документални филми “Chibi Moku” са заснели живота в общността и наскоро пуснаха видео за него.

Определят Мартен като пионер на „пустинната модерна архитектура“. Завършил архитектура, Мартен искал да създаде домове, които да запазват невероятната околна гледка, използвайки материали и цветове, които да сливат жилищата с пустинята. Затова домовете в Кайента са ниски, с много и големи прозорци, така че жителите да могат да се любуват на великолепието, което ги заобикаля.

Мартен се постарал да внесе духа на Южна Калифорния в общността в Юта. Започнал да разработва Кайента като „хибрид от плажна култура и пустинен начин на живот“, внасяйки и други фини елементи в тях.

Жилищата се отличават и с разнообразие от „енергийно ефективни функции“ и са изградени съгласно принципите на пасивния слънчев дизайн. Някои от тях са оборудвани със слънчеви панели.

„Това е наистина e важно – една къща да украсява пейзажа, така че – когато видите къщата и всичко наоколо – те просто да се сливат в едно цяло“, казва строителят Брент Смит, обобщавайки визията за къщите.

Описват Мартен като „много специален човек, който никога не го е грижа за парите“. Сега вече около 80-годишен, той наблюдава как и други хора със сходно на неговото мислене се упътват към Кайента и прегръщат мечтата му. Някои от жителите на общността казват, че тъй като повечето са дошли да Кайента от другаде, то всички са обединени от мечтата да бъдат точно там – именно това прави Кайента специално място за живеене.

Общността все още е отворена за нови жители, готова да добави още два акра към своите вече 2000. Има си и „страноприемница“ за хората, които искат да се докоснат до този пустинен начин на живот, без да се заселват там трайно.

greentech.bg

Може да харесате още...