Уникална сграда с водопад върху стъклена фасада

Уникална сграда с водопад върху стъклена фасада, ще се изгради в Бризбейн (Австралия).  Фирма Aria Пропърти Груп представи печелившия проект, по които ще се изградят жилищни кули в Южен Бризбейн. Първо място зае водопада на Koichi Takada Architects. В конкурса участваха 4 строителни фирми.

Дизайнът на кулите съдържа оригинални  субтропични елементи и  включва  комбинация от 216 едностайни,  двустайни  и тристайни апартаменти.

Гвоздеят на проекта на Koichi Takada е  118-метров водопад, който минава по цялата дължина на западната страна на кулата. Потокът, който  започва от басейн на покрива и се стича надолу по кулата по стъклени панели, визуално разделя кулата  на 2 части. Когато водопадът достигне основата на кулата, той, както и естествените водопади, се превръща в мъгла, която  улеснява напояването на зелените стени.

Повечето от апартаментите са с изглед на североизток и имат напречна вентилация. Отвореният и естествено проветряем  надлъжен коридор намалява консумацията на енергия в другите зони. Според  Koichi Takada естествената вентилация спомага за създаването на здравословна околна среда в сградата и се счита за най-доброто екоустойчиво решение, което той се опитва да използва във всичките си  проекти.

Може да харесате още...