Уникална система за прозорци в бивша водна кула

В германския град Радолфцел строителният предприемач Юрген Рафъл заедно с двамата си сина ремонтира водна кула, изведена от експлоатация през 1979 г.,  и я превръща в позитивно енергиен хотел. През 2017 г. Министерството на околната среда обявява сградата за „Демонстрационна сграда на Федерална република Германия“, образец за хотелиерската индустрия.

Планирането започва още през 1999 г., а през 2011 г. първоначално замислената като високоетажна офис сграда се превръща в „Hotel aquaTurm“, който генерира толкова енергия, колкото консумира.

За целта е трябвало да бъдат изпълнени следните основни задачи: изолация на сградата по стандарта за пасивна къща; производство на електроенергия за гарантиране работата на хотела; укрепване на конструкцията за справяне с новите натоварвания и изискванията за безопасност.

Прозорците също са много важни не само за панорамната гледка към града и езерото, те имат важна функция в изолационната система на сградата. Тъй като строителите не намират подходящи прозорци на пазара, те разработват собствена система.

Прегряването е проблем при големи стъклени повърхности като тези на кулата и може да се отстрани само чрез външна слънцезащита, но заради вятъра и височината на сградата, щорите трябва да бъдат защитени зад стъкло. Фиксирано външно стъкло обаче би изисквало почистване със скъп кран, затова семейството избира композитни прозорци с щори, разположени в пространството между стъклата, за да могат да се почистват от вътрешната страна на сградата. Оказва се обаче, че когато са изложени на слънце, температурата между стъклата варира от 70 до 80 ° C дори през февруари.

За да се избегне това увеличение на температурата, са направени композитни прозорци с алуминиеви външни профили и дървени вътрешни каси от местен смърч с двойно стъкло (Ug 1.1), и вътрешни крила с троен стъклопакет (Ug 0.5 ). Хоризонтални щори между стъклата защитават от слънцето.

Поглъщането на топлината в пространството между стъклата е важно, защото когато температурата между стъклата е висока, стъклената повърхност отоплява интериора неконтролируемо като печка. Затова собствениците разработват система прозорци с обратно вентилирано междинно пространство, което се задейства от разликата в налягането – уникално решение без участието на електроника.

Екипът създава механични термоцилиндри, които функционират с восък, който при загряване отваря клапите, които вентилират вътрешното пространство на прозорците. Долните клапи се отварят при температура над 20°C , а горните – над 38°C. Механизмът е прост: през лятото горещият въздух се издига и излиза през горните клапи. Когато се охлади, клапите се затварят и съхраняват нагрятия въздух – като слънчев въздушен колектор.

Тази прозоречна система е защитена от конденз на три нива: вътрешното уплътнение, централното уплътнение и външното уплътнение. Външните стъкла са от ESG-H стъкло, което е тествано при температура около 290 ° C, и следователно има много малък риск от спонтанно счупване.

Повечето прозорци са високи 2 метра. Касите тежат между 100 и 120 килограма, което поставя специални изисквания към пантите. Светлинното предаване е между 44-51%, g-стойността е около 19-28%, и Uw е 0.52-0.59 W / m²K.

Може да харесате още...