Уникални стъклени балкони на небостъргача Willis Tower в Чикаго

Уилис Тауър (известен преди това като Сиърс Тауър) е 108-етажен, 442-метров небостъргач в Чикаго. По време на неговото завършване през 1973 г., сградата е била най-високата в света, надминавайки кулите СТЦ в Ню Йорк. На 103-тия етаж на небостъргача Willis Tower са монтирани четири специални стъклени балкона (кутии), които осигуряват панорамен изглед на Чикаго и съседните области, а при ясно време погледът ви може да достигне дори до съседните райони на щатите Индиана, Мичиган и Уисконсин. Там посетителите могат да усетят как небостъргачът се люлее през ветровитите дни. Те също могат да гледат далеч над равнините на Илинойс, отвъд езерото Мичиган. За да стигнете до върха на небостъргача, ще ви отнеме точно 60 секунди с асансьора. Сградата е преименувана като „Уилис Тауър” на 16.07.2009 г. Атракцията привлича по около 1,3 милиона туристи годишно.

Стъклените балкони са добавени от западната фасада на сградата и са на височина 412м от терена. Те носят името “The Ledge” и откриват пред посетителите невероятна гледка. Всички усетили тръпката са единодушни: “Първата стъпка е най-трудната”.

Всяка “кутия” има височина 3м, дължина – 3м, и широчина – 1,2м. За направата на стените са използвани специални стъклени панели с дебелина 3,8см. Цялата кутия виси на стоманена подпорна конструкция, движи се по релси и може да се прибира обратно в сградата за почистване и поддръжка.

Може да харесате още...