Уют и комфорт в сламена къща

Това е дневната в дома на архитекта Бил Хъчинс – къща от сламени бали в Такома парк, Мериленд, САЩ. Домът има много функции и елементи, които не са типични за обикновените домове, като например повдигнатия прозорец и и балкон за спане на открито на първия етаж. Много части на дома, като дръжките на вратите и парапетите са изработени от втора ръка материали.

takoma-park-strawbale3Първоначално сламеният дом е бил бунгало, построено преди около един век. Архитектът го възстановил, запазвайки оригиналната фасада, за да се впише в архитектурната традиция на града. Готовият дом е с площ 195 m2 с 65 m2 мазе, четири спални, две бани, две сервизни помещения, дневна стая и фамилна стая. Таванът в главната спалня е направена от конопен плат. Прозорците и вратите са отпадъчни – нежелан излишен сграден материал, изпратен обратно на дистрибуторите. Това спестило на Бил около $ 12 000.

Стените са измазани с вар от външната страна, а отвътре – със смес от пясък, глина и естествени пигменти. Печка, която гори с отпадъци от царевичната реколта, осигурява 90% от топлината за дома.

Отвън на двора има задържащо езеро (мярка за справяне с проливни дъждове и наводнения), мини-джунгла, местни и горски растения и сух кладенец.

greentech.bg

Може да харесате още...