В Лондон ще се изгради висока дървена кула

Архитектите най-накрая признаха  гъвкавостта и издръжливостта на  дървото  при изграждане на иновативни дървени структури, като алтернатива на традиционната стоманено-бетонна конструкция. През последните няколко десетилетия, тенденцията за строителство на сгради с дървен материал се разширява, за да включи такива предизвикателни сгради като високи кули.

Сега PLP Architecture и изследователи от университета в Кеймбридж са се обединили заедно за проектирането на втората най-висока в Лондон дървена кула. Ако се реализира, тя ще е и втората най-високата сграда в града, след The Shard .
 
80-етажната кула „Оукууд тауър“ ще поеме до 1000 нови жилища. Графиките показват две взаимосвързани структури, стърчащи над бетонните блокове на жилищния комплекса Барбикан и неговия център за изкуства, проектиран през 1950-те. Като лека и гъвкава алтернатива на традиционните строителни материали, дървесината позволява по-бързо изграждане. Освен това този подход намалява CO2 емисиите от строителството.
 
„Използването на дървото като структурен материал за високи сгради е една област, към която е налице постоянно нарастващ интерес заради огромните и разнообразни потенциални ползи“, казват архитектите. „Най-очевидната от тях е, че очевидно става дума за възобновяем ресурс, за разлика от преобладаващите строителни методи, които използват бетон и стомана,“ се казва в изявление на Университета в Кеймбридж.
 

Може да харесате още...