В Швеция ще се строи най-високата дървена сграда в Скандинавия

Шведската компания White Arkitekter е спечелила конкурса за проектиране на културен център и хотел в град Skellefteå (Швеция). Тази сграда ще бъде най-високата дървена сграда в скандинавските страни.

Kulturhus Center ще бъде 19-етажна сграда. Долният сектор ще бъде отдаден за различни културни пространства, а в горния ще се разположи хотел от 16 етажа. Височината на сградата ще бъде 76 метра.

White Arkitekter очаква да изпълни този проект, като използва 2 вида на хибридни системи: първата ще се състои от стомана и дърво, а втората – от дървени модули и бетонни подпори.
Уверенията на главните архитекти на проекта, Oscar Norelyusa и Robert Schmitz, са, че това ще бъде най-високата сграда от дърво в Скандинавия.

Строителството ще завърши през 2019 г. В момента, архитектите заедно с инженери от норвежката компания Florian Kosche са се заели с изучаването на хибридните системи на обекта – и те ще бъдат различни за кулата с хотела и за културения център.

Кулата ще бъде построена от сглобяеми дървени елементи и стоманобетонни стълбове. Фасадата на хотела е изцяло стъклена, за да подчертае дървения интериор. Основата на сградата ще бъде изградена от хибридни дървени и стоманени системи.

Основният материал за проекта ще служи GLT-дърво – устойчив материал, който е създаден чрез залепване няколко слоя от дърво.

Може да харесате още...