Вълнуваща архитектура на сватбен параклис в Япония

Уникалният, спиращ дъха, сватбен параклис “Лента“, проектиран от Hiroshi Nakamura & NAP Architects е разположен на хълм с изглед към островите на Сето море.

Сватбеният параклис е част от курортен хотел Bella Vista Sakaigahama в Ономичи, Хирошима, Япония и е завършен през 2014 година.

“Ние осъзнахме, че преплитането на две спирални стълби е самоподдържаща се структура, която архитектурно олицетворява акт на бракосъчетание в неговата най- чиста форма. Сватбеният параклис е тип сграда, която предполага преминаване. По коридора, по който  булката слиза надолу с баща си, става отпътуването на булката с младоженеца и пътят им се изпълва с дълбоки спомени и емоции.”

“В този параклис церемонията предвижда булката и младоженецът да се изкачат по стълби, за да се срещнат на върха, да помолят небесата за прошка, за да се слеят в едно и  да обявят брака си. Двамата младоженци вървят по отделни пътеки, за да се съединят като един на върха и слизат по стълбите заедно. Това е по същество архитектура, създадена  изцяло заради потока на движение.

Макар че това е малка структура, удължавайки прохода до 160 метра, за да подчертаем брака, искахме архитектурата да прегърне вълнението на булката и младоженеца, както и емоциите на присъстващите.“

Може да харесате още...