Външни щори Schüco за модерна слънцезащита

Слънцезащитата е една комплексна архитектурна задача с многобройни и различни изисквания. Schüco Raffstore BEB (Basic External Blind) защитават оптимално от радиация и предлагат индивидуални решения за почти всички фасади и прозорци. Различни ширини и видове ламели, различни държачи, както и поставяне във водещи профили или въжено закрепване дават множество варианти на приложение.

SCHÜCO Raffstore BEB е система за външни хоризонтални, ламелни алуминиеви щори, позволяващи лесно управление на достъпа на светлината, висока степен на стабилност и максимално засенчване.

Зад името BEB 80 EC стои: Basic External Blind (Основен външен трансперант) с ширина на ламелата 80 мм; Е –  electronic (електронно задвижван с мотор вариант) и C – cable (задвижване с въже). Ламелите на тази система имат много добра устойчивост благодарение на здравото закрепване при щанцованите отвори за задвижване.

Чрез по-широките отвори в горната зона се постига осветяване на помещението в дълбочина с дневна светлина.

И двата варианта на задвижване – с електромотор или ръчно – имат еднакъв дизайн, което при необходимост позволява комбинирането им в един обект. Максималният ъгъл на затваряне е 78°. Минималната височината на пакета на задвижващия механизъм позволява малки строителни отстояния при монтаж. Самото закрепване е максимално улеснено благодарение на принципа на клипса.

SCHÜCO предлага различни ламелни форми, които позволяват разнообразни технически и дизайнерски възможности:

Плоските ламели ВЕВ 50/60/80/100 FC (Flat, Cable) се задвижват с въже и предлагат филигранен дизайн при малки височини на пакета. Ламели с подгънати крайща се предлагат с ширина 60 и 80 мм под наименованието BEB 60/80 RT (Rounded, Track) с релсово или съответно под името BEB 60/80 RC (Rounded, Cable) с въжено задвижване.

Нов продукт в програмата е BEB 80 RT WS 20 – ламела с 80 мм ширина и подгънати краища с водеща шина, която позволява приложение при скорост на вятъра до 20м/сек. За сравнение: конвенционални щори могат да бъдат използвани само до 12м/сек.

Ламелите с подгънати крайща имат изключително малки височини на пакета, тъй като се събират разместено. Пример: една щора с 3 метра височина образува с плоски ламели пакет с 17,5 см височина, а с подгънати ламели –  24,5 см. Това означава, че и двата варианта изискват минимално пространство за вграждане.

Горната шина от непрекъснато пресован алуминий е затворена от горната страна, така че двигателят и лагерите са защитени от вода и замърсяване. Отдолу е отворена, което дава възможност за лесна поддръжка, тъй като задвижващият агрегат е достъпен и в монтирано състояние.

Schüco Raffstore BEB 80 RT:Оптималната височина на пакета се постига чрез разместено събиране на ламелите.

Ламелите могат да бъдат плътни, частично или цялостно перфорирани в зависимост от необходимостта за засенчване. Програмата обхваща и системи, които дават възможност за използване на дневната светлина. При тях ламелите на една щора се отварят в различен ъгъл. Чрез по-широките отвори в горната зона се постига осветяване на помещението в дълбочина с дневна светлина. Плътно затворената долна зона предотвратява заслепяване на ползвателите от слънцето. Така се изпълняват директивите за работни места с монитори и нормата DIN 5035. Използването на цялостно или частично перфорирани ламели, както и различни повърхности на ламелите дават възможност за направление на дневната светлина, слънцезащита, защита от заслепяване и видимост навън.

Допълнителен избор за по- добро засенчване предоставят Z-образните ламели с вградени уплътняващи улеи, които в затворено положение напълно се препокриват. Тяхната ширина е 90°.

Schüco Raffstore BEB 90 ZT със Z-ламели за перфектно затъмняване

В случаите, когато засенчваните елементи /врати и прозорци/ са аварийни изходи, е необходимо да се осигури максимално бърза проходимост. Това е възможно със системната разработка на SCHÜCO, при която задвижването на ламелите се активира посредством ръчка, която автоматично освобождава специален заклемващ механизъм под напрежение.

Доставими са и системи с централно управление на слънцезащитата. Едно главно табло за управление, което се захранва чрез климатични сензори с данни, координира слънцезащитните елементи в сградата. Осигурено е ръчно управление посредством шалтер или дистанционно обслужване. Възможно е да се управляват отделни, група или всички щори на зданието. С автоматика за обръщане централното управление може да зададе определен ъгъл на ламелите. Така може да се реагира винаги гъвкаво на външните условия за постигане на оптимално изравняване.

Важен момент при тази система е устойчивостта на атмосферни влияния, тъй като тя е предназначена за външен монтаж. Устойчивите на корозия материали, от които е съставена – алуминий, неръждаема стомана и пластмаса гарантират дълъг живот на системата и безпроблемна експлоатация. Електромоторът има вграден шалтер, който се активира при достигане на крайно положение на ламелите и по този начин практически се предпазва от пренатоварване, което допълнително улеснява поддръжката на системата. Пластмасовите елементи при водачите са изработени от UV – устойчив материал и не позволяват стареене. Съчетавайки иновативна функционалност и елегантен дизайн се постига перфектен контрол на достъпа на светлината.

Може да харесате още...