Външните ролетни щори – функционален и стилен завършек на визията на дома

Щори

В условията на изтънени бюджети, напук на кризата или точно заради нея, не намалява интересът към средства за повишаване на енергийната ефективност на сградите. Над 60% от потреблението на енергия в домакинствата отива за отопление или охлаждане. Загубите на топлина през прозорците са от 15 до 60%.

Изграждането на енергоспестяващи прозоречни системи се превръща в инвестиционен приоритет през последните години.

Освен монтирането на врати и прозорци с добри изолационни характеристики и по-нисък коефициент на топлопренасяне, външните ролетни щори също допринасят за запазване на целогодишния комфортен климат в помещенията.

Предимствата, които те безспорно притежават, ги превръщат в почти задължителен елемент от екстериора, който осигурява надеждна защита от слънце през лятото, загуба на топлина през зимата, шум, ветрово натоварване и други атмосферни влияния. С монтирането на ролетни системи се повишава сигурността и неприкосновеността на дома, удължава се живота на дограмата, защитават се настилките и обзавеждането от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Спускането на ролетните щори през зимните нощи намалява загубата на топлина с до 10% и напълно елиминира конденза върху вътрешната повърхност на стъклото.

Външното засенчване намалява нуждата от охлаждане през лятото, следователно и нуждата от устройства за охлаждане.

Щори

Топлинните загуби през прозорците се дължат главно на топлопреминаването през тях. Илюстрации на процеса са термографски снимки на прозорци с и без ролетни щори, направени през зимния период. Оранжевият, преливащ в червено цвят, показва, че е налице процес на загуба на топлина през прозореца, а синият – липсата на топлопреминаване.

Ламелите, в зависимост от материала, са алуминиеви или от ПВЦ с различна широчина и богата цветова гама, включително и имитация на дърво. Може да бъдат запълнени с полиуретанова пяна за повишаване на изолационните характеристики.

Кутиите са с различни размери, правоъгълни, овални, скосени, безшевни, изработени от различни материали, с полиуретанов пълнеж, с вградена ролетна мрежа в зависимост от личните предпочитания, пространството и архитектурата на сградата.

Цветовете са все по-многообразни и правилният им избор придава хармоничен завършек на цялостната визия на сградата. Може да се избира от цветовата палитра по системата RAL (Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen), която е разработена в Германия през 1927г. и оттогава непрекъснато се развива и обогатява. RAL намира приложение в архитектурата, строителството и промишлеността и е унифицирана в цял свят. Дървесните цветове, които се предлагат допълнително, придават уникален естествен изглед на сградата.

Щори

Интегрираната защита от насекоми е наложителна в определени райони, особено през летния сезон. През деня, когато щорите са вдигнати, а прозорците – отворени се осигурява едновременно защита от насекоми и достъп до свеж въздух.

Щори

Управлението на щорите може да бъде ръчно или автоматично.

Ръчното задвижване се осъществява чрез табакери с кръгъл или плосък ширит (въже) или манивела. Табакерите са снабдени с пружина и контриращо устройство, за да може ширитът да бъде винаги прибран в нея.

При големи по площ щори се затруднява ръчното задвижване, затова се препоръчва автоматично задвижване или задвижване чрез манивела.

Автоматичното задвижване на щорите става с електромотор, чрез бутон или дистанционно управление. Щорите се заключват автоматично при затворено положение. Автоматиката на мотора пречи те да бъдат повдигнати ръчно и се блокира последващо нежелано отваряне. Осигурява се висока степен на защита.

Щори

Соларните варианти са подходящи за покривни прозорци. Не се изисква никакво окабеляване или пробиване на стените или дограмите, тъй като захранването е със слънчева енергия. Напълно заредената соларна батерия е в състояние да задвижи до 100 спускания и вдигания на външната ролетна щора.

Крадец

Системи за централно управление може да контролират слънцезащитата на цяла сграда, като едновременно командват спускане и вдигане на щори, сенници и завеси.

Програмирано задвижване с таймер дава възможност за седмично и месечно програмиране, щорите може да се вдигат и спускат на определен интервал от време, дори и при отсъствие от дома.

Така може да се имитира присъствие, да се заблудят крадците и да се предпази дома от злоумишлени действия.

Щори

С настъпването на утрото щорите се вдигат в предварително зададен час. Ако обитателите искат да си починат, необезпокоявани от дневната светлина, щорите остават спуснати до късно през почивните дни.

сензори

Интегрирани сензори за дъжд, вятър и интензивност на слънчевата светлина преобразуват параметрите на средата и подават сигнал към системата за автоматизирано управление. Щорите се вдигат и спускат автоматично според предварително зададените стойности. Те се затварят при първите капки дъжд, внезапно извила се вихрушка и други природни капризи. Домът остава защитен при всякакви метеорологични условия.

Всички видове външни ролетни щори могат да бъдат оборудвани с интелигентни системи за управление и контрол, дори и след като вече са монтирани.

Монтажът на щорите може да бъде непосредствено върху дограмата или изнесен – на допълнителни профили в нишата на прозореца или на стена. Възможен е монтаж с обърната кутия. Препоръчително е ролетните системи да се предвидят още на етапа на проектиране на сградата. Кутиите се вграждат и се монтират в комплект с дограмата и се избягва прекомерното намаляване на светлия отвор на прозореца.

Европейските стандарти целят да гарантират, че ролетните системи отговарят на определени ключови критерии за качество и безопасност. Определят се изискванията, които те трябва да изпълняват, когато се монтират на сгради, какви рискове крият конструкцията, монтажа и задвижването. Европейското техническо одобрение се основава на изпитвания и представлява положителна техническа оценка на годността на продукта според предназначението му.

Стандарт EN 13659:2009-01 замени съществуващия вече стандарт EN 13659:2004-11 и се отнася за „Външни щори — Технически изисквания, включително безопасност”. Разработен е от техническия Европейски комитет по стандартизация (CEN) за “Врати, портали, прозорци, преградни стени, строителен обков и фасадни конструкции“. Този стандарт унифицира производствени изисквания, изисквания за ефективност и безопасност на ролетните щори и е актуален във всички страни от Европейския съюз. Чрез тестове и изпитвания под влиянието на различни въздействия, щорите се класифицират в различни класове според степента на ветроустойчивост, звукоизолация, устойчивост на заключващото устройство, безопасност.

Щори

Изборът на вида щори се определя от цялостния архитектурен облик, цветовото оформление, околната среда, географското разположение на обекта. Производителите непрекъснато подобряват дизайна и техническите характеристики в стремежа си да привлекат нови клиенти. Акцентира се на естетични и функционални форми с все по-изискан дизайн. Качествените ролетни системи гарантират надеждност, безопасност и безупречна дългогодишна експлоатация.

Може да харесате още...