Възможно е да финансират енергийна ефективност за еднофамилни къщи от търговията с емисии

Възможно е държавата да финансира проекти за повишаване на енергийната ефективност за еднофамилни къщи чрез средствата от приходите от търговия с въглеродни емисии. Това се разбра по време на кръглата маса на тема “Най-доброто използване на приходите от търговия с емисии в България”, организирана днес от CEE Bankwatch, Greenpeace, Сдружение “За земята” и Can Europe.

Приходите от търговията с въглеродни емисии ще се събира в специален фонд, като най-вероятно това ще е Националният доверен еко-фонд. Заедно с всички еко-проекти, които ще се финансират оттам, е възможно да се задели финансиране и за еднофамилни сгради – частни домове – с цел повишаване на тяхната енергийна ефективност.

Това обаче е само предложение на настоящия етап. Ако бъде възприето, то ще бъде регламентирано в отделна наредба към бъдещия закон, а не в самия норматив.

Повишаването на енергийната ефективност може да включва както традиционните мерки за топлоизолация, така и монтиране на фотоволтаични модули, соларни бойлери, билогогично чисти източници на енергия и др.

източник: greentech.bg

Може да харесате още...