Вечната естетика – огнеустойчиво стъкло в комбинация с дърво

Polflam

Съвременната архитектура определено е немислима без стъклото – неговия минимализъм, съчетан с топлината и благородството на естествените материали.

В новите сгради прозорците и вътрешното остъкляване все по-често се изпълняват с дървена дограма.

Този най-благороден материал, използван при производството на прозорци и врати, изживява истински ренесанс. Освен това, благодарение на съвременните технологии, той може да се използва и там, където има нужда от огнеустойчивост.

PolflamОгнеустойчивото стъкло Polflam® може да бъде съчетано с дърво в различни комбинации: обикновено при монтаж в дървена дограма или при поставяне на преграда в безрамкова система с дървени облицовъчни ленти. В дървени конструкции се използва Polflam® glass EI 30, EI 60 и EI 90, докато в безрамкови системи приложение намират Polflam® BR glass EI 30 и EI 60.

В прегради, монтирани в дървена дограма, стъклените панели могат да имат размери до 1800 х 3600 мм, с максимална площ от 5,44 м² и нестандартни геометрични форми. При безрамкови системи се ползват панели до 2200 х 4200 мм (с площ от 9,24 м²).

Използвайки безрамкова технология, може да се създаде остъкляване с почти неограничена дължина, като просто се добавят още стъклени модули.

Възможността за създаване на нестандартни форми от стъкло Polflam® е от изключително значение при реконструкцията на исторически сгради, в които често има различни арки. Например вратите, монтирани в коридор с арка, се оборудват с полукръгли первази.

Огънато стъкло Polflam® може да се монтира също в дървена рамка или в безрамкова система с декоративни дървени лайсни. От голяма важност е и фактът, че технологичните и лабораторни възможности на производителя на Polflam® (включително наличието на собствена пещ за провеждане на тестове за огнеустойчивост) позволяват да бъдат изпробвани най-новите решения.

Изискванията към дървото, използвано в защитни стени, са много високи и го превръщат в изключителен материал. Дървените конструкции могат да се комбинират със стъкло с различни свойства. Високата пропускливост на светлина (Lt), неутралността на цветовете и високата звукоизолация (Rw) играят ключова роля за всеки отделен случай. Стъклото Polflam® гарантира много високо ниво на всички тези параметри.

Комбинацията от стъкло и дърво се превърна в ясна тенденция в архитектурата и затова все по-често ще наблюдаваме приложението ѝ в наши дни. Следвайки я, продължава и разработването на нови продукти Polflam® за огнеустойчиви дървени прегради.

Може да харесате още...