Veka отбелязва рекордна година

На база постигнатите резултати от продажбите изминалата година се оказва рекордна в четиридесетгодишната  история на VЕКА.

През  2011 г. водещият производител на профилни системи за прозорци от ПВЦ  VEKA постигна оборот от над 737 млн. евро, което представлява ръст от 11% в сравнение със също толкова силната 2010 година.  С този резултат  концернът VЕКА зае първото място на производител на ПВЦ профили за прозорци и врати в световен мащаб.

С изключение на Северна Америка, където последиците на световната финансова криза са особено отчетливи върху строителството и свързаните с него дейности, навсякъде, където VЕКА проявява активност, резултатите са положителни. На утвърдените европейски пазари немският лидер е реализирал продукция за 597 млн. евро, което е ръст от 13%. Още по-красноречиво е развитието на други световни пазари: Южна Америка – плюс 30%. Азия – ръст от 24%, в Индия потреблението на профили VЕКА се е увеличило  с  66%.

Рекордни са резултатати в родината на концерна VEKA – Германия. През годината са екструдирани 95000 т. профили и фолирани 29 000 км от тях, преработена е 143 000 т суровина за екструдиране, на склад има 140 000 палета с готови за експедиране по света профили.

Цифрите за продажбите не са единствените инструменти, които демонстрират силата и перспективите на една фирма. Много показателно за бъдещото й развитие са данните за инвестираните средства. А през 2011 г. те са били в размер на 59 млн. евро, като само за нови инструменти цифрата е 17 млн. евро. И за 2012 година планираните инвестиции са в сходен порядък – около 52 млн. евро, като отново една трета от тях е за нови инструменти, а остатъкът – основно за оптимизация на логистиката и за разширяване на фолиращото производство.

Въпреки световната икономическа и финансова криза VEKA демонстрира устойчиво развитие и разширява позицииите основно чрез органичен растеж, но и с придобиване на нови предприятия от бранша. Такъв е случаят със закупуването на водещата фирма на пазара в Англия – Bowater.

Упехът на VEKA е резултат от целенасочена и упорита работа за налагане на качествените критерии за ПВЦ дограма и утвърждаване на фирмената философия ,че качествена дограма може да се произведе само от качествени профили. От дълги години VEKA се занимава интензивно с проблематиката как да изглеждат прозорците на бъдещето, за да отговарят на растящите изисквания за топлоизолация, стабилност и дълготрайност. Елемент от този процес е производството на профили, отговарящи на немските нормативи за качество от клас А по RAL – такива, каквито се предлагат и на българския пазар.

Какви са новостите, които VEKA предлага на българския пазар?
В България VEKA предлага всички системи, които се произвеждат в Германия, включително и специфични за даден пазар профили – напр. кепенци и каса за реновация /Италия/, плъзгане с повдигане / Германия/, „холандски” по цвят и геометрия профили. За съжаление , основното им приложение не е на българския пазар, а за износ.

От началото на 2012 г. в България се предлага новата 82 мм широка система на VEKA – Softline 82. Системата е конципирана 2010 г. като отговор на растящите изисквания за енергоспестяване, по-добри коефиценти на топлопреминаване и е платформата за бъдещо развитие в продуктовата програма на VEKA. Softline 82 е стандартно с 3 уплътнения, но има отраничен по брой набор от основни профили, които позволяват вариант с 2 уплътнения със същата визия и отлични показатели. След отличните отзиви на производителите в Германия, където системата зае за една година почти една трета от асортимента им готова дограма, профилите от Softline 82 започват старта си в България. Убеждението е, че в една страна, където ежедневното разочарование от евтини и откровено некачествени – дори без качество продукти и растящи цени на енергоносителите, здравият разум на увеличаваща се част от потребителите ще им помогне да стигнат до правилния избор – реална инвестиция в бъдещото за истински прозорци, чиито качества не само изплащат вложените средства, но и пестят допълнителни.

Кои са най- продаваните артикули (профили) у нас?
В момента най-продаваните профили VEKA са от 70 мм, петкамерни системи. По-тесни профили от години не се предлагат в България, за разлика от 90 мм система Alphaline, която е позната у нас от 2008 година. Всички профили VEKA в България са произведени по най-строгите немски стандарти и са с най-високото качество A по RAL . Това гарантира здравина, сигурност и комфорт години наред, защото първокачествени прозорци могат да се прават само от първокачествени профили.

Какви са постигнатите резултати на VEKA през изминалата 2011 година на българския пазар?
На българския пазар резултатите се различават от общата тенденция в развитието на VEKA. Причините за това са основно обективни и са извън възможностите за активно въздействие от страна на VEKA. Вследствие на постоянните усилия на служителите на VEKA през годината в края й бе постигната една нула с минус. Това означава, че спад не е отбелязан, но самото стоене на едно място не се оценява като положително развитие.

Какви са приоритетите на развитие на VEKA, съобразени с местния пазар?
VEKA ще продължи да предлага продукти на адакватни цени, но за клиенти, които ценят, търсят и могат да различат качеството. VEKA не инициира дъмпингови цени, защото не предлага продукти с редуцирани качества и защото уважава българския потребител наравно с този в Западна Европа например.

За контакти и повече информация – www.veka.bg.

Може да харесате още...