Века представя новият нулев праг по DIN 18040 за профилна система Softline 82 MD

Зрелост до последния детайл!

Една от най-важните новости, които VEKA представи на панаира FENSTERBAU FRONTALE, бе новият нулев праг по  DIN 18040 за профилна система  SOFTLINE 82 MD. Този зрял продукт покрива най-високи изисквания по отношение на безопасност, комфорт, уплътняване и лесна обработка.

VEKA успя да създаде технически перфектен безбариерен праг за врати за успешната система SOFTLINE 82 MD, който има приложение както в новото строителство, така и при саниране. През този праг могат безпрепятствено да преминават хора с увреждания в инвалиден стол и от по-старо поколение. Дори когато поради специфична строителна ситуация е невъзможно монтирането му напълно наравно със земята, прагът на VEKA надстърча максимум 10 мм. Посредством плавно скосяване се гарантира удобно и безбариерно преминаване на прага. Това дава голяма свобода на планиране и приложение.

Две области на уплътняване като конкурентно предимство

Безбариерният праг е премиум продукт без компромиси и до най-малкия технически детайл. Така например прагът на VEKA има две области на уплътняване за постиганото на оптимално уплътняване и на заложените строителни параметри. Сърцевина на уплътняването са иновативни плъзгащи се уплътнения, които се движат не само надолу към прага, но и встрани към невралгичните ъгли. Вместо четки се използват уплътнители от силикон, които са произведени от щвейцарската фирма, специалист в бранша, Planet GDZ, която също участва в разработката на проекта.

VEKA е изпитала новия продукт щателно по най-високите изисквания. Така например непропускливостта при пороен дъжд е изпитана по най-високите критерии на Института по прозоречна техника Розенхайм с допълнителна симулация на налична вода по повърхността, защото само тази постановка отговаря практически на действителното положение.

Втората област на уплътняване е от вътрешното уплътнение на вратното крило, което гарантира оптимална протичане на температурните изотерми. С това се предотвратява образуването на конденз. Тази втора област на уплътняване дава реална допълнителна стойност спрямо конкурентните продукти.

Тъй като областта на отводняване е над прага, монтажникът не трябва да се занимава с отводняването през прага. Така сложните технически решения за отводняването не са прерогатив на монтажника на дограма, отговорностите тук са ясно разграничени. Това пък пести усилия за планиране и изпълнение.

Безопасност и лесна обработка в центъра на концепцията

По отношение на безопасността са изпълнени завишени критерии. Така например врати на двойна ос са закрепени околовръст и подсигурени дори в положение открехнати отгоре. Необходим е само специален насрещник. Има произведени продукти от MACO за това решение на VEKA, състоящи се от патентовано затваряне тип кука със съответен насрещник.

В зависимост от обкова може да се постигне степен на противовзломна защита RC 2. С решението на VEKA може да се изработват едноосни и двуосни врати както навън, така и навътре.

При разработката на новия праг VEKA последователно се придържа към постановката усилията на производителите на дограма да са минимални. Обработката на касата и крилото може да минава през обработващия център. Допълнителна обработка на крилото не е необходима. Всички уплътнения и допълнителни компоненти се монтират на готовото крило. Допълнителни плюсове са фрезоването по контур на касата и делителя, страничното завиване на сглобките за касата и делителя, както и допълнителното завиване на прага отдолу към касата. Обработката е абсолютно аналогична както при системния праг на VEKA. Така е осигурена оптически безупречна връзка с прага, без намесата на други материали.

Практични детайлни решения

Новият безбариерен праг може да се поръча предварително като заготовка. Много технически детайли допълват общия пакет. Прагът разполага с възможности за поемане на или прикрепване към рампи, решетки, уплътняващи фуги. При входни врати със странична част може да се постигне еднакъв вид долу благодарение на надстройващ профил. Има решение за двукрили балконски врати.

Новият нулев праг на VEKA ще се предлага от лятото на 2018 г.

Може да харесате още...