Велукс твори бъдещето на покривните прозорци

Интервю с Николай Захариев, управител на ВЕЛУКС България

Николай Захариев поема управлението на Велукс България преди 6 месеца с амбицията да запази лидерските позиции на бранда VELUX у нас и разшири възможностите му. Ето какво разказа той за продуктите и целите на компанията.

Г-н Захариев във Ваше лице VELUX има за първи път български мениджър. Какво Ви доведе в компанията?

Мен лично ме доведе възможността да работя за една от най-известните марки в строителния бранш, което е изключително важно за мен и кариерата ми, предвид това, че специалността ми е „Икономика и управление на строителството”. VELUX привлече вниманието ми като компания с изключително качествени продукти, зад които стоят великолепни идеи.

Уникалността й се състои в идеята на нейния основател г-н Villum Kann-Rasmussen, който преди 70 години създава нова категория продукти „покривни прозорци”, като допълнение на съществуващите „капандури”. Патентовайки покривните прозорци, като продукт с нов тип отваряне, г-н Kann-Rasmussen ги прави популярни по целия свят невероятно бързо.  От самото началото марката залага на качеството, като продължава да следва този курс и днес. Дори и сега, в условията на сериозна икономическа криза, качеството на продуктите и оценката на клиентите към дейността ни остават на много високо ниво. Така че, с какво друго би могъл да бъде привлечен  човек в  една работа, освен с прекрасни продукти, които се приемат добре, както и с възможността да се присъедини към сериозна компания като VELUX, с над 10 000 служители по цял свят.

В какво състояние заварихте VELUX България?
Заварих една перфектно функционираща компания, без сътресения.   Моето привличане не е следствие проблеми в миналото, а една логична стъпка в развитието на фирмата. Датската компания реши, че е време да се довери на местен мениджър. И това е тенденция не само в България, още повече, че у нас пазарът го изисква.

Кои са силните страни на компанията, която заема лидерска позиция в сектора?
ВЕЛУКС България е единствената компания, която създаде и разви сегмента покривни прозорци на българския пазар, непознат до 90-те години на миналия век. Със създаването си през 1999 г. компанията работи активно и целенасочено именно в тази посока. Предимствата й са в създаването на продуктова гама с богат набор от възможности за изпълнение на различни технически, интериорни и екстериорни решения.

Какви са продуктовите направления на марката VELUX?
Ние сме много профилирана компания. Основното направление са прозорците за скатни покриви, наричани от някои клиенти мансардни, а други ги отъждествяват с капандури. Неделима част от продуктите ни са аксесоарите за тях – обшивки, които се интегрират в покрива като задължителен елемент, щори и сенници, които допълват комфорта на обитаване.  В портфолиото ни присъстват и решения за плосък покрив, както и дизайнерски решения като светлинни тунели, осигуряващи проникване на слънчева светлина между покрива и таванските помещения. Ние сме изцяло фокусирани върху покривното оформяне на сградите, както и създаването на добър микроклимат в подпокривните  им пространства.

Това не е ли просто по-особен вид дограма? Кое отличава покривните прозорци от стандартните?
Да, това наистина е по-особен вид дограма – покривна, която повечето асоциират веднага с проблем – неуплътняване и последствия като течове или загуба на топлина през зимата. В 70-те си години съществуване VELUX опроверга тези опасения, а доказателство за което е и 11 годишното й присъствие в България. Клиентите ни се убеждават на практика, че подобни проблеми за VELUX не съществуват.

Всички покривни прозорци VELUX отговарят на най-строгите европейски изисквания за изолиране и енергийна ефективност, като смятам у нас трудно се достигат показатели от 1,1 W/m2K за коеф. на топлоизолация за стъклопакета и Uw 1,4 W/m2K за целия прозорец. Продуктите VELUX се произвеждат в Европа и доставят у нас в готов вид и стандартни размери. Технологичните процеси се контролират детайлно във всеки от заводите, което гарантира високото качество и експлоатационни характеристики на продуктите ни. С прозорците VELUX се постига добър енергиен баланс в помещенията, което допринася за комфорта на обитателите им.

Що се отнася до разликата с обикновените вертикални прозорци, то тя е в постигането на два пъти по–голямата осветеност на помещенията. Тя се постига благодарение на по-високото разположение на прозорците и наклонът, които осигуряват проникването на повече светлина през тях. Има достатъчно изследвания, които потвърждават това и всеки, който се интересува би могъл да получи информация за резултатите от тях.

Друго достойнство на покривните прозорци, е че те осигуряват естествена вентилация на помещенията дори и при затворено положение, което притежават само някои стандартни вертикални прозорци. Благодарение на вградения в прозорците вентилационен отвор, те са защитени от проникване на вода, прах и насекоми при отворено положение. От друга страна, благодарение на този отвор за кратко време може да се освежи въздуха в помещението. Привилегия на покривните прозорци е и самото им разположение – в горната част на стаята, където се събира горещият и по-мръсен въздух. Затова осигуряването на свеж въздух и повече светлина са основните плюсове за продуктите VELUX.

Какви са изискванията при поставяне на покривни прозорци?
Няколко са изискванията, които трябва да се изпълнят при поставянето на прозорци на скатен покрив. Първото от тях е наклонът да е над 15°. До началото на масовото строителство стандартът за покривите в България бе скатните покриви да са под ъгъл около 30°, докато сега повечето покриви са с наклон 45°, което е перфектна основа за поставянето на прозорци.

VELUX има и разработки, приложими за абсолютно плосък покрив. Една от тях е монтирането на прозорец с допълнителен прозрачен купол, който е снабден със специален механизъм за отваряне и вентилация. Тези VELUX продукти са особено подходящи за жилищни, офис и промишлени сгради, както и складови помещения. Друго решение е изграждането на допълнително задигане около отвора в плоския покрив и достигане на 20 градусов наклон. Фактът, че осветяването на таван с плосък покрив е рядко срещано явление в България, изпълнението на подобно архитектурно решение е предизвикателство и възможности за нас. Очевидно е, че плоските покриви са едно популярно архитектурно решение и VELUX ще продължава да търси възможности за реализация на продуктите си  в този сегмент.

Какво е приложението на скатните прозорци извън жилищните сгради?
Основното приложение на покривните прозорци, освен жилищните кооперации, е за едно- и двуфамилни къщи. Напоследък те са и основна част от нашите клиенти. Имаме изпълнени покривни прозорци и на много офисни сгради в столицата и големите градове. Удачен вариант за постигане на осветеност в офисите от последните етажи са светлинните тунели. В момента изпълняваме няколко проекта за подобен светлинен коридор и скоро ще можем да ги обявим. Инициативата за тях идва от архитектите, които повлияват на клиентите, по време на избора им на подходящо архитектурно решение.

Хубавото при нас е, че продуктите ни могат да се поставят на всеки един етап от изграждането на сградите или при ремонта им. Разбира се по-добре е те да се предвидят още при проектирането, но сравнително лесният начин на поставяне дава възможност покривните прозорци да се изберат и при ремонта на сградата.

Доколко VELUX позволява свобода на  дизайнерските и  архитектурни решения?
Архитектите са наши добри партньори и ние целенасочено работим с тях, защото нашите продукти предоставят добри възможности за оформяне на покривното пространство. Продуктите на VELUX са изработени от естествена дървесина, която се подлага на дълга и прецизна обработка и така се гарантира устойчивостта й срещу „измятане”.  Стандартно  решение е прозорец, изработен от бял полиуретан, покриващ сърцевина от многослойна скандинавска дървесина. Белите прозорци придават дискретна елегантност и изчистенност на дизайна.

Дизайнерите имат  по-голяма свобода при избора на интериорни аксесоари – щори, сенници и комарници. Естествено творческото виждане на всеки дизайнер е различно, затова се стремим да удовлетворим доколкото е възможно всяко тяхно запитване, макар и на по-висока цена.

В каква насока са новите ви разработки?
Една от насоките е по отношение влаганите стъклопакети. Досега използвахме външно закалено и вътрешно нискоемисионно стъкло, с които постигаме определени изолационни показатели. В момента стандартно предлагаме и стъклопакет с триплекс, което е стъпка напред към сигурността на обитателите в едно подпокривно пространство.

Друга тенденция в развитието на VELUX е разширяване на гамата от аксесоари – външни ролетни щори, сенници и многообразие от вътрешни щори. Тази година стартирахме успешна кампания за популяризиране на щорите и ще я продължим през целия летен сезон.

Решенията за плосък покрив са продукт, който също заслужава внимание. През  следващата година ще направим мащабна информационна  кампания за тях сред архитекти и инвеститори. Ще покажем, че горното осветление е присъщо не само на плоски покриви в производствените сгради, но може да се приложи и в жилища и офиси.

Димоотвеждащите системи за плоски и скатни покриви също имат своя пазарен дял, особено с промените в Наредбата за пожаробезопосност в сградите. Според новите изисквания всяка стълбищна клетка трябва да разполага с определен брой автоматични димотвеждащи системи, освен случаите, когато има налични отвори – дограма или друго решение. Ние предлагаме доста успешно такива решения.

Смея да твърдя , че това е една от най-иновативните компании в световен мащаб, която не само следва бъдещето, но го и създава.

Кои продукти позволяват електрическо управление?
С изключение на един базов модел, разработен специално за източноевропейския пазар и широко приложим у нас, всички останали прозорци имат възможност за електрическо управление. VELUX разработи първия в света покривен прозорец, управляван изцяло дистанционно – модел INTEGRA, който позволява да се направляват всички прозорци, щори и сенници само с едно дистанционно. Този стандартен тип електрически прозорец се произвежда в дървен и бял полиуретанов вариан с ламиниран (триплексов) стъклопакет.

По желание на клиента внедряваме допълнително електрическо управление и към монтирани ръчни прозорци. Разполагаме на склад с всички необходими компоненти и в рамките на няколко дни всеки един прозорец би могъл да стане електрически управляем. В тази насока на българския пазар има още доста резерви, докато в Западна и Централна Европа повечето прозорци и аксесоари към тях са автоматизирани. Това е логично предвид стандарта и финансови възможности на клиентите ни

Взискателни ли са клиентите ви?
Да взискателни са, което е обяснимо. Всеки държи да знае какво ще получи от конкретно решение на съответната цена. Голяма част от клиентите ни са получили предварително информация за нас от уеб сайта ни, който съдържа много подробна и богата информация. Така повечето клиенти имат конкретно виждане преди да дойдат при нас или партньорите ни. Във форумите, които са популярна социална среда, също обсъждат голяма част от продуктите ни. Но в крайна сметка като професионалисти ние предоставяме правилното за тях решение.

Мога да кажа, че дори самото споменаване на името VELUX, предизвиква асоциация с покривни прозорци.

Какви са бъдещите покриви, през погледа на Велукс?

Факт е, че през последните две години строителният сектор сериозно пострада от  кризата. Но за мен това бе нормалният развой на нещата, имайки предвид много бързите   темпове, с които строителството се разрастваше последните няколко години. Сега има по-малки обеми жилищно и офисно строителство, но нашите продажби са на доста добро ниво. Инвеститорите на големи жилищни сгради все още изчакват, но пък изграждането на индивидуални къщи нараства. Именно там виждаме поле за изява. Усилията ни са насочени и към участие при ремонт на къщи, защото с едно просто и не много скъпо решение VELUX може да направи обитаем цял етаж или да организира по–пълноценно съществуващото пространство.

И вашата лична амбиция за развитие на Велукс България?
Имаме сериозна програма за развитие на фирмата, което включва разширяване на продуктовите групи, прилагане на решения за плосък покрив, както и  възможностите за декорация и слънцезащита. Естествено координацията с архитектите е важна за нас и затова непрекъснато работим в тази насока. За да улесним работата си с тях  компанията създаде специални програми за планиране като  Daylight Visualiser и VELUX Lux Calculator, както и други съвместими с AutoCAD и ArchiCAD софтуерни продукти.

Разработката на различни програми е част от реализирането на основната цел на компанията – разширяване на информираността за покривни прозорци сред фирмите от строителния бранш и внедряване на тези решения по-сериозно в проектите, което е и моя лична амбиция.

Традиционно българското подпокривно пространство се свързваше с тавански помещения, които служеха единствено за склад и изолация от покрива. Затова нашата мисия е да покажем добрите страни на тези пространства и ги превърнем в красиви и уютни помещения и домове с много дневна светлина и свеж въздух .

Целта ни е на практика да помогнем на всеки, чийто нов дом е под покрива, а ако има вече такъв – да го преобразим и направим по-комфортен. По този начин ще достигнем нивото на използваемост на покривните прозорци в страни, които имат приблизително нашия климат като Испания, Италия и Швейцария.

Може да харесате още...