Velux обяви победителите в първото издание на конкурса за архитектурни проекти с използване на покривни прозорци

Голямата награда е пътуване до Дания с посещение на сграда от проекта Model Home 2020

През пролетта на 2014 г. стартира първото издание на конкурса за архитектурни проекти с използване на покривни прозорци. Темата “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции” позволи на участниците да предложат нетрадиционни решения, които съвместяват най-съвременните подходи с интересните и типични за българската архитектура елементи.
 
Конкурсът има две основни категории: Жилищни и обществени сгради и Фамилни къщи. Анонсирани бяха три награди – една голяма за целия конкурс и по една за всяко от двете направления. Голямата награда е пътуване до Дания с посещение на сграда от проекта Model Home 2020 – инициатива на VELUX за разработване и реализиране на домовете на бъдещето.
 
След разглеждане на всички 44 проекта, които бяха подадени до крайния срок, журито избра да връчи голямата награда на арх. Пламен Генчев от Вамос ООД, гр. София. В категория Фамилни къщи проектът, който е отличен, е на арх. Иван Щерев от Архитектурно Дизайнерско Студио ЕООД, гр. Пловдив. Наградата за проект Жилищни и обществени сгради отиде при арх. Мария Димова, ЕТ Мария Димова Архитект, гр. София.
 
Журито, което разгледа детайлно всеки от проектите, беше в състав:
1. Арх. Хенрик Норландер Смит, ръководител на отдела, подкрепящ VELUX компании по целия свят в различни архитектурни проекти с фокус върху идеята за устойчив начин на живот.
2. Арх. Иво Панталеев, основател на Архитектурно-Дизайнерска Агенция ООД в София, водещ български архитект.
3. Николай Захариев, управител на ВЕЛУКС България ЕООД.

Голяма награда
Проектът на арх. Пламен Генчев се отличава с раздвижена архитектура и връзка с природата. Сградата е реализирана в подножието на Витоша, гр. София и представлява еднофамилна къща с уединен вътрешен двор, много зеленина и простор. Богатото остъкляване на помещенията, които гледат към вътрешния двор, гарантира на обитателите чувство за спокойствие и близост до природата. Към усещането за широта и свежест допринасят и множеството покривни прозорци, заложени в проекта на сградата. Те са жизнено важна част от цялостта на архитектурното решение, създават неповторим уют и разкриват гледка към непрекъснато променящата се природа навън.

Категория Жилищни и обществени сгради
 Обществената сграда, която привлече компетеното жури най-силно е Дом за възрастни хора, с. Ягодово, обл. Пловдив. В проекта на арх. Димова има изключителен синхрон между природните дадености и архитектурното решение. Вложените в обекта материали го доближават до изискванията за нискоенергийна сграда. Щедрата естествена светлина във вътрешността на Дома за възрастни хора е постигната чрез прилагането на покривни прозорци и светлинен тунел VELUХ, които пропускат безпрепятствено обилната тракийска топлина и светлина.

Категория Фамилни къщи
Награденият проект е еднофамилна къща в с. Браниполе, Община Пловдив. Арх. Иван Щерев е имал за цел да създаде комфортна и уютна среда за живеене, която се усеща по всяко време на денонощието. Екстериорното решение изцяло подчертава характерния български стил. Подпокривното пространство предоставя неповторима атмосфера, както за почивка, така и за домашни занимания, а изобилният приток на естествена светлина гарантира доброто настроение на собствениците.

Може да харесате още...