Velux за влиянието на дневната светлина върху хората

Credits Torben Eskerod

Ново изследване показва, че нещо толкова просто като поставянето на допълнителни прозорци и навлизането на повече дневна светлина в домовете може да има положителен ефект върху биологичния ни часовник и общото ни здравословно състояние. Нещо повече, ефектът е значителен при всякакъв европейски климат – от студения север до слънчевия юг и дори до най-източните райони.

Известно е, че дневната светлина влияе на пространственото ни ориентиране, на настроението ни и на усещането за комфорт. Големите количества дневна светлина, освен да направят домовете ни по-атрактивни и да подобрят настроението ни, могат да доведат и до други предимства – т.нар. косвени или „невизуални” ефекти. Това стана известно от ново проучване на изследователите от Университета в Луфброу (Loughborough University), Федералния Технологичен Институт в Лозана (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL) и Групата VELUX (VELUX Group).

Изследването Дневна светлина, изкуствено осветление и невизуални ефекти в жилищните сгради  разглежда резултата от реновацията на къща за четиричленно семейство, на която  са поставени 8 нови покривни прозорци. Не е изненада, че проучването показа, че нивата на навлязла дневна светлина са значително по-големи, а нуждата от изкуствена светлина е намалена. Истинската новина от изследването е оценката на косвените ползи върху хората, в следствие на подобреното разпределение на дневна светлина в стаите.

Дневната доза излагане на светлина на средностатистическия европеец по принцип се смята за твърде ниска. А това от своя страна има негативен ефект върху качеството на съня и общото ни състояние. В сградата, използвана за изследването,  поставянето на покривни прозорци увеличава положителните невизуални ефекти от наличието на светлина до 55%, което е голямо и забележимо подобрение„, казва Пер Арнолд Андерсен, ръководител на Научния център за дневна светлина, енергия и вътрешен климат към VELUX.

Credits Torben Eskerod

Credits Torben Eskerod

Смята се, че от безсъние (инсомния) страдат около една трета от населението. Един от начините да се подобри цикъла сън-бодърстване на човешкия организъм е да се осигури достатъчно излагане на слънце сутрин и през деня, а нощем – сън в пълна тъмнина.

Впечатляващи ефекти във всеки климат
Реновираната семейна къща, за която споменахме, е разположена в Дания. Но напредналата симулативна технология направи възможно изследователите да оценят резултатите за още седем европейски страни – Германия, Швеция, Полша, Италия, Обединеното кралство, Русия и Испания. Оказа се, че  вероятността за косвени ползи върху хората след добавянето на покривни прозорци е значително повишена във всички тези държави, въпреки различните климатични условия.

В изследването ни добавянето на покривни прозорци във всички случаи внесе значително повече дневна светлина и по този начин повиши потенциала за невизуални ефекти от светлината върху обитателите на сградата“, казва професор Джон Мардалиевич.

Изчислено е и че повишената дневна светлина намалява нуждата от изкуствено осветление между 16 и 20%, в зависимост от локацията и изложението на къщата.

За изследването:
Проучването е основано по модел на проф. Мерилин Андерсен от EPFL, Швейцария. Този модел се позовава на фотобиологичната литература и цели да установи прага на излагане на светлина за различни моменти от деня и оттам – индикация за това колко вероятно е излагането на определено количество светлина да  доведе до косвени ползи, като увеличаване на бдителността или подобряване на циркадния (денонощния) ритъм.

Симулацията, използвана за проучването, е разработена от Проф. Джон Мардалиевич от Катедрата по сградно инженерство към Университета в Луфброу, Обединеното кралство.

Проучването е част от текуща програма изследвания на Проф. Мерилин Андерсен от EPFL и Проф. Джон Мардалиевич от Луфброу, с цел осигуряване на база за оценка на невизуалните ефекти от дневната светлина, които един ден могат да бъдат включени в строителните стандарти и правилата в дизайна.

Credits Torben Eskerod

Credits Torben Eskerod

За Групата VELUX
Групата VELUX създава по-добра жизнена среда с дневна светлина и свеж въздух под покрива. Продуктовата програма на VELUX съдържа широка гама от покривни прозорци за скатен и плосък покрив. Групата предлага и различни видове щори, сенници и комарници, инсталационни продукти, продукти за дистанционно управление и термални слънчеви колектори за вграждане в покрива. Групата VELUX, която има производствени предприятия в 11 страни и търговски компании в почти 40 страни, представлява една от най-силните марки в строителния сектор. Продуктите с марка VELUX се продават в повечето части на света. Групата VELUX има около 10,000 служители и е собственост на VKR Holding A / S, дружество с ограничена отговорност, собственост на фондации и семейство. За повече информация, посетете www.velux.com.

Прочетете повече за многото възможности за създаване на комфортен климат у дома с продукти на VELUX на www.velux.bg.

Станете наш фен на www.facebook.com/VELUX.bg.

Може да харесате още...