Вертиго Тауър – кристалът от стъкло

С гордост бихме искали да споделим, че в архитектурния календар на SCHÜCO за 2013 година ще бъде включен и обект от България, наред с шедьоврите от цял свят. Сградата е „Вертиго” и се намира на бул. „България” в гр. София.

В архитектурно отношение обектът „Вертиго Тауър” представлява забележителна сграда със смесено предназначение и изключително сложна геометрия на стъклените фасади. 65-метровата кула наподобява кристал от стъкло. Фасадните плоскости представляват пространствени равнини, които образуват дълги диагонални стъклени ръбове. Растерът на фасадата не е вертикален, а е наклонен странично. За изпълнението на тази сграда “Алукьонигщал” разработва специална алуминиева рамкова конструкция SCHÜCO със структурно залепен стъклопакет, като с нея изпълнителят на фасадата – фирма ”Ювента 3”, чрез изработването на отделни фасадни елементи успя да се справи със сложната геодезическа задача и да изгради сградната обвивка.

Процесът на разработването на фасадната конструкция отнема около една година. В края на този период се стига до решение, което по най-добрия начин да балансира архитектурните и други параметри, като топлоизолация, лесен и бърз монтаж, оптимална цена.

Преди започване на изграждането на стъклената фасада, се провеждат лабораторни тестове с мострен елемент, които целят да докажат качествата на обектовата разработка по отношение на въздухоплътност, водоплътност и устойчивост на ветрово натоварване. Тестовете са успешно проведени в собствения технологичен център на SCHÜCO в град Билефелд, Германия, след което започва изграждането на фасадата на обекта с бързи темпове.

Добрият синхрон на специалистите на “Алукьонигщал” с архитектите и изпълнителите на фасадната конструкция довежда до реализацията на този изключителен архитектурен шедьовър, който за дълго време ще бъде емблема на строителното изкуство в България.

Представляваните от Алукьонигщал фасадни системи ”Schüco” са много добре съгласувани решения, които изпълняват оптимално архитектурните и технологични изисквания към фасадите и покривните остъклявания. Още от днес Schüco предлага уникална модулна програма по отношение на енергия, сигурност, автоматизация и дизайн, с която архитекти, проектанти и производители могат да изпълнят най-високите изисквания към окачените алуминиеви фасади колонно-гредови тип (пфостен-ригел фасада), структурен или елементен тип. Включително към тях се добавя и една разнообразна системна програма от интегрируеми отваряемости.

Колоно-гредовата фасада Schüco FW50+SI / FW60+SI се характеризира със следните предимства: подобрена топлоизолация чрез нови изолатори; Uf стойности до 0,8 W/m²K, изравняване на големи тегла на стъклата до 400 kg на ригел при FW50+SI и 600 kg при FW60+SI. Възможност за троен стъклопакет с дебелина на стъклото до 64 mm чрез нови стъклодържачи. Формата на иновативния изолатор гарантира сигурно завинтване и при големи стъкла. Системното решение за интегрирана във фасадата фотоволтаика гарантира сигурност и икономична изработка на синергийна фасада.

Елементната фасада USC 65 е единство между енергийна ефективност, естетиката и рационалността. Предимствата и са еднакво тесните видими ширини до 65 mm , трите варианта на оформление: рамкова оптика, полуструктурно с хоризонтално и съответно с вертикално подчертаване. Вариращата елементна структура чрез шпроси: хоризонтално, вертикално, на кръст. Възможни са големи размери и тегла на елементите до 500 kg: строителна дълбочина 125 и 150 mm, статично оптимизирана геометрия на профила. Възможност за система e-connect. Дебелина на стъклото: обиконовено стъкло от 4-16 mm и изолиращо стъкло от 16-56 mm. Вариращо напасване към различни изисквания за топлоизолация чрез 3 различни размера на изолатора.

Иновациите на Schüco в областта на фасадите предлагат висококачествени решения с впечатляващ дизайн по точките, спестяване и печелене на енергия. Съвместимостта на фасадните системи Schüco с всички останали системи на марката предоставя изключителни предимства за всички участници в производствения процес: инвеститори, архитекти, проектанти и производители.

Фасадата Schüco Е2 представлява елегантен дизайн и интелигентна фасадна техника в едно.

С фасадата Schüco SFC 85 получавате максимална прозрачност: отваряемите крила на фасадата са интегрирани и в една равнина с основната носеща конструкция, което допринася съществено за особено елегантната оптика. Интегрираната във фасадата фотоволтаика използва наличните големи площи на сградната обвивка за добив на соларна енергия. Приложението на зони с неотваряеми части с прозрачни тънкослойни модули позволява зониране на фасадата не само отвън, но и отвътре. Особено подходящи са тънкослойните модули, тъй като при дифузна светлина и вертикално модулно разположение се постига впечатляващ ефект. Външно разположената слънцезащита Schüco CTB е изцяло невидимо интегрирана във фасадата. В навито състояние тя не се вижда отвън и следователно не повлиява оформлението на фасадата.

При необходимост от допълнителна информация се свържете с www.alukoenigstahl.com.

Може да харесате още...