Винаги най-новите и авангардни решения – това е моята стратегия за конкурентност

Инж. Димитър Иванов е управител на “Чех пласт” – фирма за производство и монтаж на PVC и алуминиева дограма, окачени и вентилируеми фасади, индустриални, автоматични и гаражни врати, стъклени врати и витрини, зимни градини, щори, окачени тавани, покривни конструкции. “Чех пласт” е сертифициран производител и оторизиран REHAU партньор.

Опитът на инж. Иванов в бранша е от 1996 г., когато получава предложение да създаде цех за алуминиева дограма към мебелна фирма. Тогава е имал на разположение само тридесет дни, през които да се обучи и да стартира производството.

През ноември 2000 г. създава “Чех пласт”, от 2004 г. фирмата е член на Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“, а от 2007 г. инж. Иванов е председател на Сдружението.

За ключовите фактори за успех, за това колко е важен клиентът, за трудностите пред бизнеса разговаряме с инж. Иванов.

Г-н Иванов, почти тринадесет години ръководите успешно “Чех Пласт”. Какви са Вашите стратегии за конкурентност?

Винаги най-новите и авангардни решения – това е моята стратегия за конкурентност. Винаги съм предпочитал да сме пионери, да внедряваме, за да имаме по-малко конкуренция.

Инвестирам освен в машини и съоръжения, и в обучение на инженери, технолози и работници. Колкото и да се усъвършенстват техниката и технологиите, при монтажа хората са основен фактор. Половината от качествения краен продукт се дължи на правилния му монтаж.

Имаше случай с паднала витрина от силен вятър в едно училище, за щастие нямаше пострадали. Поставяна е по обществена поръчка от някаква фирма. Оказа се, че причината е неправилен монтаж – от осем дюбела, които задължително е трябвало да се поставят, бяха поставени само два.

Разкажете за продукти и услуги, които са в основата на Вашия бизнес. Кои са предимствата им, спрямо съществуващите на пазара?

В началото произвеждахме предимно алуминиева и PVC дограма. Когато стартирахме, все още не се беше наложила PVC дограмата и нямаше технически специалисти. Преминахме обучения в Австрия, при нас идваха специалисти от там. От 2002 г. притежаваме сертификат за качество, който след контрол се подновява ежегодишно и това ни дава спокойствие и сигурност, че продуктът е проверен.  Успехът идва в резултат на това, че не правим компромис с качеството, това е гаранция за доволни клиенти. А доволният клиент е най-добрата реклама.

Случвало се е и да откажем поръчка. Наскоро една клиентка беше решила да усвои терасата си, вместо да има прекрасен изглед към планината. Уверихме я, че това не е най-доброто решение. Загубихме оборот на фирмата, но съм убеден, че сме я спечелили за клиент и когато има повод, отново ще се обърне към нас.

През годините сградите ставаха все повече от стъкло, от окачени фасади, започнахме да инвестираме в обучение и работа по окачени фасади. Някои типове фасади бяха много скъпи и клиентите не можеха да си ги позволят.

Впоследствие добавихме към продуктовото си портфолио вентилируеми окачени фасади от еталбонд, керамика, HPL. Започнахме да предлагаме външна слънцезащита, която осигурява минимални енергийни разходи през летния сезон и комфорт за обитателите.

Постоянно надграждаме и се стараем да внедряваме продукти, които имат бъдеще.

Направихме първата пасивна фасада още през 2005 г., веднага след като купихме базата. Изпълнихме я с окачената фасада на REHAU –  Politec 50 PHZ,  с коефициент на топлопреминаване под 0,8 W/m2K. Сертифицирана е от PHI Дармщат, като подходяща за пасивни сгради. Цената беше доста висока, но аз приемам това като инвестиция в обучението на моите хора, в техните умения.

Вентилируемата фасада на АСМ – гр. Монтана изпълнихме с ETALBOND на ETEM, като разработихме уникална технология за огънатия участък. Дограмата и окачената фасада изпълнихме с профили на белгийската фирма REYNAERS.

Приемаме за изпълнение обекти с много висок коефициент на сложност, макар и икономическият ефект не винаги да е много добър. Приемайки такива предизвикателства, рискуваме да не сме дооценили всичко, но удовлетворението от добре свършената работа е наистина важно за нас.

Усвоявате всички новости в бранша. Какви са последните тенденции в тази посока?

Все повече се обръща внимание на пасивни и нискоенергийни сгради, при това от повече частни клиенти.

Освен сградата на REHAU, която е клас А на енергийна ефективност, имаме реализирани няколко частни обекта.

Пазарният дял на високия клас (шесткамерни системи с тристъклени стъклопакети) PVC дограма се увеличава за сметка на конвенционалния. Поръчките са ни много повече във високия клас дограма.

Опитваме се нашите продукти да бъдат комплексно завършени и да има връзка между отделните елементи.

Има много елегантно решение за вграждане на СОТ датчици в дограмата, което ние предлагаме на клиентите си. Така се постига естетичност, а и по-висока сигурност.

Най-търсени са решенията, които създават удобство и комфорт и спестяват средства.

Инвеститорите, строителите и крайните клиенти промениха ли своите критерии, станаха ли по-взискателни към качеството?
Критериите на потребителите се повлияха от финансовата криза. След 2008 г. настъпи рязък спад в потреблението. За всички основен фактор стана цената, а не качеството. В годините обаче започнаха да се променят нещата, потребителите узряха и започнаха отново да търсят качествените продукти и услуги. Причината е, че веднъж поръчал некачествен продукт и понасяйки негативните последствия от това, клиентът осъзнава, че това му излиза скъпо и не повтаря тази грешка. Има случаи, в които дори няма към кого да се обърне за рекламация, понеже фирмата, на която е поръчал услугата, вече не съществува. Напоследък хората се информират и много внимателно подхождат към избора.

Ние не забравяме клиента дори и извън гаранция. С качеството, на което много държим, освен че осигуряваме неговото, осигуряваме и нашето спокойствие. Не създаваме сами на себе си проблеми от лошо изпълнена поръчка.

И все пак, случвало се е да сменяме стъклопакет на петата година. Имали сме  партиди на материалите за производство на стъклопакети с не толкова добро качество, но макар и не по наша вина, ние си поемаме рекламациите към клиента.

По какъв начин и според какви критерии избирате доставчици? До каква степен бизнесът Ви зависи от тях?
Фирмата е сертифицирана съгласно изискванията на ISO 9001-2008, където има строго определени правила за избор на доставчици.

Определено предпочитаме да работим с фирми на запад от България. Естествено и с български вече, както и с фирми на юг от България. Тестваме продуктите за известно време, за да се убедим в техните качества.

Случвало се е да имаме проблем с доставките и да си понесем негативните последствия. Някои фирми вече нямат складове в България, поради спада на потреблението и това създава проблеми.

Освен развиването на успешен бизнес в България, фирмата е експортно ориентирана. Каква е спецификата на чуждите пазари и какъв е потенциалът на отворената търговска система?

Монтаж в Монпелие

В момента определено разчитаме повече на чуждите пазари. Имаме изпълнени обекти в Белгия, Австрия, Италия, Франция, Германия, Косово.
Има потенциал за развитие на чуждите пазари, благодарение на доброто качество и ниската цена, която се постига заради цената на труда у нас.

Въпреки хармонизираните стандарти, всяка страна има право да определи специфични норми и да наблегне на някои от показателите. Стандартът позволява да не се тестват и записват всички четиринадесет показателя. В Австрия например, безопасността е един от водещите показатели. В някои страни има специфични изисквания за обкова, който се използва.

Съгласно Регламент (EC) № 305/2011 за строителните продукти, който влиза в сила от 1 юли 2013 г., се въвеждат единни правила за страните от ЕС и се залагат опростени процедури при продажбата на строителни продукти. Издава се нова декларация за експлоатационните показатели. Ако липсва такава декларация, не може да се поставя “СЕ” маркировка за съответствие.

Продуктите на  българския пазар притежават ли задължителната европейска маркировка за съответствие? Какви са механизмите за контрол в тази посока?
За съжаление, контролът е слаб, даже никакъв. Няма последващ контрол при проектите по енергийна ефективност и само на база на документацията се оформят енергийните доклади.

Всеки производител на стъклопакети трябва да притежава изпитание от лаборатория съгласно норми EN 1279-2÷1279-5 за оценяване на съответствието, но много колеги си спестяват тези разходи.

Изискванията на продуктов стандарт EN 14351 трябва да бъдат изпълнени и комисиите за надзор на пазара да извършват реални проверки.

Трябва да има задължително изискване за термографско изследване и Blower door тест за изпитване на въздухонепроницаемостта, за да може да се усвояват правилно парите по проектите за енергийна ефективност.

През май тази година участвах в Конгрес за енергийна ефективност, възобновяема енергия и интелигентни сгради, на който беше направен изводът, че не изпълняваме дори изискванията на Наредба № 7 от 2004 г., а трябва да гоним целите 20/20/20. Знаем, че от 2018 г. всички новостроящи се обществени сгради трябва да са пасивни, а от 2020 г. – всички новостроящи се сгради. Така че, трябва да следваме европейските тенденции.

Икономическата среда се промени изключително много през последните години и това оказа негативно въздействие върху производството, търговията, инвестициите. Това повлия ли дисциплиниращо на участниците в бранша?

Да, наистина дисциплинира, но не на сто процента. Някои фирми се оттеглиха от пазара, други – пазарът ги отхвърли, но трети продължават да работят за сметка на качеството.

Каква е оценката Ви за средата, в която функционира бизнесът в момента и какви са очакванията Ви в по-дългосрочен план?

Оптимист съм, макар че съм притеснен от създалата се ситуация.

Трябва да се договори новия програмен период, да са подготвени необходимите рамки, да са оформени контактните групи на отделните министерства по съответните програми.

Съществува риск България да не усвои много средства по европейски програми в рамките на настоящия програмен период. Някои фирми се отказват, защото не могат да изпълнят условията. Съществува неудобството, че първо трябва да се изпълни проекта, а после да се възстановят средствата. А достъпът до кредитиране е доста труден, банките се страхуват да дават пари на фирми от нашия бранш. При  тази тежка ситуация много от проектите пропадат.

Освен това, трябва ясно да бъдат разписани правилата в Закона за обществените поръчки.

Въпреки всичко съм оптимист и вярвам, че нещата ще потръгнат в правилната посока.

Може да харесате още...