Водещи тенденции в областта на дизайна и декорацията на прозорци през 2015

Проучването на тенденциите в дизайна и декорацията на прозорците е с все по-голямо значение, заради насищането на пазара с продукти, и защото клиентите обръщат все повече внимание на съзнателното планиране на жизненото пространство. Във връзка с това искаме да представим основните насоки, които ще послужат за основа на планиране на дизайна на прозорците и декоративни аксесоари към тях през 2015.

Очертават се следните тенденции в областта на архитектурата, строителството и украсата не само през следващата година, но и в дългосрочен план, така че пазарът на прозорци ще трябва да се съобрази с тях.

Акцент върху цвета

През следващия сезон цветовете отново остават водещи в архитектурните тенденции. Черният гланц и сивата гама ще продължават да доминират като модни тенденции сред прозорците. Също така на подиума излиза отново белия цвят в комбинация със смели цветове и материали като тухли, дърво, прозрачна цветна пластмаса – това е особено характерно при минималистичния стил и просторните интериори. Особено внимание се отделя на цветовите акценти в декорацията на прозорците. На първо място изпъква оригиналната цветова палитра на фурнирните облицовки, съвместно с уплътнители в преобладаващо черно.

Не по-малко важно място заема цветът на перваза при изграждането на образа на оригиналния прозорец. За това способстват различните линии, насложени върху перваза, които променят външния вид и създават необходимия цветови контраст в отвора на прозореца. Благодарение на наслагването на цветове первазът може да се промени напълно или частично. В последния случай, ръбът на перваза формира оригинален кант, цветът на който може да е водещ при избора на щори или други прозоречни аксесоари.

Естествени материали в декорацията на прозорците

Най-популярните природни елементи в жилищната среда са дървени мебели и подове. Това не е изненадващо, тъй като техният избор е толкова голям, че почти всеки може да си намери модел, съответстващ на вкусовите му предпочитания и практически изисквания. Модата сред прозорците препоръчва да се предприеме още една стъпка, която да подчертае характера на интериора чрез съответните допълнения от естествени материали: пердета и щори. Струва си да знаете, че за разлика от повечето синтетични материали, естествените материи оказват много положително влияние върху нашето настроение и здраве. Предимствата на аксесоарите за прозорци, направени от естествени материали са много. Те са красиви, практични и изключително универсални.

Дърво, бамбук или естествени декоративни тъкани – това са само някои от даровете на природата, които могат да се използват за декорация на прозорците, за да организирате свой собствен свят. Независимо от това, дали даден аксесоар е основен акцент в помещението или пък тънко подчертава неговата функция, той определено може да му придаде уникална и уютна атмосфера. Естествените материали не само имат положителен ефект върху настроението на домакинството, но са и изключително универсални, хармонично вписващи се в почти всеки стил и цветови интериор. Във всеки случай, е необходимо да се търсят елементите, които идеално се вписват конкретно във вашето жизнено пространство, превръщайки се не само в негова ефектна декорация, но и с положително влияние върху благосъстоянието на домакинството ви.

Остъкляване с големи размери

Големите остъклени повърхности продължават да доминират в съвременната архитектура. Тази тенденция става все по-популярна сред младите хора, до които е особено близък минимализма, който съчетава индустриалния стил с екологията, особено в личното пространство, в което се развиват творческите мисли. Обществото излиза от пост-индустриалния възторг от притежанието на множество вещи, често с ниско качество, и днес се ръководи от принципа: по-добре по-малко, но качествено.

Рамковото остъкляване, например, големите портали и привлекателните капандури в покрива могат да добавят чар, както на фасадата, така и на интериора. Съвременните технологии позволяват да се правят плъзгащи врати с внушителни размери. Въпреки това, при избора на профил за реализирането на тази проекти, трябва да се посочват максималните размери на конструкцията, която може да бъде реализирана от системата.

Прозоречните технологии от година на година стават все по-интелигентни, така че в случаите на мащабни остъклявания специалистите препоръчват предвиждането автоматични клапани за контрол. Такова едно решение е най-добре да се вземе преди формирането на поръчката, тъй като двигателите и окабеляването могат да се монтират още в завода.

Акцентът върху площта на стъклото е по-забележим най-вече при прозорците в жилищните сгради: профилните системи ще стават все по-тънки и лъскави, като отстъпват повече пространство на стъклопакета. Това ще помогне за постигане на по-голяма осветеност на помещенията, което ще позволи да се повлияе не само на естетиката на интериора, но на пестенето от осветление.

Екологична и енергийна концепция

Енергийна ефективност, екологични показатели – също теми, по които е необходимо да се наблегне при дизайна на прозорците, както по отношение на увеличаване на чувството за социална отговорност към света около нас, така и заради повишаващите се цени на енергията. По този начин, при  разработването на нови модели прозорци и врати производителите трябва да обърнат специално внимание на спецификациите, в контекста на енергийната ефективност.

Залагането на природата и нейните цветове, като широкия спектър на зеленото например, както и на естествените материали, обуславя появата на все повече “зелени” покриви, зимни градини и впечатляващ ръст на обществения интерес не само към външния вид, но и към свойствата на градивните елементи, като се обръща максимално внимание на качеството на материалите, структурата и стабилността. Освен функционалността и трайността, пазарът на прозорци ще се сблъсква и с понятия като “жизнен цикъл” на продукта.

Концепция за индивидуалност на прозореца

Индивидуален подход, оригиналност, детайли – това е много важно, когато става въпрос за тенденции в проектирането на прозорци и аксесоари за тях. Стават все по-популярни оригиналните и нестандартни артикули, поръчково изработени, най-добре ръчно, или направени по индивидуален проект.

Остава в миналото тенденцията за масовост в естетиката. Все по-популярно става използването на дигитален печат върху ролетни щори, с оригинално дизайнерско оформление на повърхността, като и върху стъклопакета и подпрозоречните первази. Тук разбира се трябва много да се внимава и да не се прекалява, за да не доведе желанието ни за разкрасяване до безумен кич.

Декорираните PVC прозорците ще намират все по-голям брой почитатели през 2015 година.

Прозорците на 2015 – с грижи за уникалната атмосфера на дома

Съвременните потребители все по-често се опитват да следват модните тенденции за текущия период, които могат да бъдат следени благодарение на многото електронни медии и така да черпят вдъхновение от тях и да ги споделят. Затова производителите, които имат какво да покажат на своите потенциални клиенти в областта на прозоречните системи, трябва да се обърнат специално внимание на тази област.

В резюме може да се каже, че е много приятно човек да види, как функционалността и красотата на прозоречните системи задават стандарт в интериора и екстериора. В края на краищата, красотата ще спаси света – така че защо пък не и пазарът на прозорци и аксесоари за тях да не следва тази идея през 2015 г.!

Вижте също...