Впечатляваща вълнообразна фасада

Разположен на брега на река Елба в западната част на област Hafencity, Хамбург, Германия, филхармонията на Елба може основателно да се счита не само за една от най-големите и „акустично перфектни“ концертни зали по целия свят, но и изключителен пример за модерна архитектура.

Сградата на филхармонията може да се похвали с внушителната си архитектура и многофункционалност. Проектирана от дизайнерите на Herzog & de Meuron, той преминава отвъд сградата на музиката и става пълноправен жилищен и културен ансамбъл. Сградата е с височина 108 метра и беше официално открита в началото на януари 2017 г. В нея се помещава зала за филхармония, камерна музикална зала, ресторанти, барове и тераса с панорамна гледка към Хамбург и пристанището, луксозни хотели, фитнес клуб, заседателни зали и паркинг.

Конструкцията на новата стъклена сграда прилича на повдигнато платно или вълна. Тя израства от лежаща в основата постройка, която първоначално служи като пристанищен склад, и според проекта първият етаж съвпада с тухлените блокове на старата сграда. Но формата на новата сграда значително се различава от обикновения и в спокойни форми дизайн на старата тухлена основа.

Впечатляващата  стъклена фасада на новата сграда с площ от 21800 м², частично (около 5000 m²) е изградена от извити стъклени панели, поради което нейната структура прилича на голям кварцов кристал. Външният й вид постоянно се променя, когато на повърхността й се отразява небето, водата или светлините на града.

Може да харесате още...