Вратите в обществените сгради

Вратите в обществените сгради трябва да отговарят на редица изисквания за сигурност и удобство при експлоатация. Тези изисквания са илюстрирани по-долу с практическа реализация на летището в Берлин – Schönefeld, но са валидни за всички останали видове обществени сгради (търговски центрове, офисни сгради и пр.) с голям човеко-поток.

Голямо предизвикателство пред проектантите на летището бе да намерят такова техническо решение за изключително натоварените врати на входовете на летището, което да отговаря едновременно на високите норми за сигурност и безопасност и да създават условя за безпроблемното и удобно преминаване на големи групи хора. Освен това, същите тези врати трябва да са защитени срещу неоторизиран достъп, но и в случай на необходимост да осигуряват свободни евакуационни изходи към пистите. Още едно изискване към тях е да бъдат част от системата за естествено отвеждане на дим и топлина на летището, като в случай на пожар, вратите се отварят, за да осигурят свеж въздух и остават отворени, дори когато има прекъсване в електрозахранването.

Оптималното решение, което да отговаря едновременно на всичките изисквания от този дълъг списък, специалистите са намерили обединени в един единствен продукт – дизайнерският GEZE Slimdrive EMD Invers. Устройството автоматизира работата на вратите на панти, посредством електрическо задвижване и е перфектното „всичко в едно” решение за:

– Достъпност и удобство за посетителите, които влизат и напускат сградата.
– Евакуационен изход в случай на опасност, който дава възможност за бързо извеждане на хората до зоната на безопасност.
– Отвор за свеж въздух като част от вентилационна система за отвеждане на дим и топлина (ВСОДТ), така че в случай на пожар пушекът да бъде изведен от сградата възможно най-бързо.

GEZE Slimdrive EMD Invers е идеално решение за бърза автоматизация и изпълнение на концепцията за безопасност. Благодарение на ширината от само 7 cm на електромеханичното устройство, то може да бъде монтирано върху изключително широк набор от профилни системи. То е подходящо както за еднокрили, така и за двукрили врати, със синхронизатор на поредността на затваряне на крилата. Задвижката е специално предназначена за използване за евкауационни изходи и отвори за свеж въздух като част от ВСОДТ, тъй като е от тип Invers – отваря вратата посредством силата на пружина, а я затваря чрез електромеханичното устройство. Така се осигурява сигурното и безотказно функциониране на механизма в случай на отпадане на напрежението.

Slimdrive EMD Invers има следните преимущества:
Дизайн: функционалното устройство е с височина само 7 cm
Нисък шум: Изключително тихо електромеханично задвижване
Удобство: Лесна есплоатация, дори в ръчен режим на работа
Индивидуалност: Множество различни настройки
Гъвкавост: Може да бъде използвано като устройство за автоматично отваряне, за серво-асистирано отваряне и за облекчен режим на работа при осигуряване на достъп на възрастни, трудноподвижни хора или деца (“low-energy drive”, съгласно немския стандарт за безопасност DIN 18650)
Спестяване: Няма необходимост от допълнително аварийно захранване – спестява разходите за него, времето за монтаж и намалява експлоатационните разходи.

Автоматичните плъзгащи врати. Те са най-популярния избор на архитектите, когато става дума за входове в обществени сгради, офисни центрове, хотели, търговски центрове и магазини. Към дългия списък с изисквания към удобството, безопасността и функционалността на тези врати се добавя и повишената степен на сигурност – ниво на защита от взлом и вандализъм.

Стилната автоматична плъзгаща врата GEZE Slimdrive SL WK2 е създадена специално за входове на сгради с високи изисквания както към сигурността, така и към естетиката, напр. за банки, бижутерии, магазини с големи обороти или скъпи и луксозни стоки, аптеки, бензиностанции и пр. Типично за всички продукти от серията Slimdrive, задвижката на модификацията е с ширина от 7 cm – перфектна за стъклени фасади с тесни профили на конструкцията. Нищо в елегантния външен вид на тази автоматична врата не подсказва, че тя всъщност притежава високия клас на защита WK2, съгласно немския стандарт DIN V ENV 1627 – 1630. Slimdrive SL WK2 е осигурена срещу опити за взлом с инструменти (отверки, ключове, клинове и пр.), към силни статични и динамични ударни (стресови) натоварвания. Тя е екипирана с допълнителни заключващи елементи за противодействие на опитите за насилствено влизане.

Подсилените срещу достъп с остър предмет ролки не могат да бъдат разхлабени при монтирана врата. Механизмите за защита от изместване на крилата при планките за окачване, възпрепятстват насилственото отваряне и сваляне на плъзгащите се крила. Допълнителният предпазител срещу достъп в горната част на крилата предотврятява непозволеното влизане отвън. Тези приспособления предпазват монтираната врата от нежелани манипулации.

Електромеханичното многоточково заключване е вградено в профилната система, така че не се вижда. Състоянието му (отключено/заключено) може да се следи от алармената система или от системата за сградно управление. Крилата се плъзгат покрай дискретна, монтирана върху пода скоба, която ги защитава от опит за проникване или разбиване.

Системите за автоматични плъзгащи врати Slimdrive SL WK2 се предлагат с противовзломно стъкло или изолиращо стъкло от клас P4A. За да се достигнат изискванията на по-стриктния стандарт DIN V ENV 1627:2009 е необходимо да се инсталира стъкло от клас P5A. С това решение проектантите и изпълнителите ще са сигурни, че отговарят на стандартите за противовзломни плъзгащи врати дори в бъдеще.

За контакти и повече информация – www.geze.bg

Може да харесате още...