Всяко стъкло може да стане генератор на енергия

Революционна технология за превръщане на слънчевата енергия в електрическа е разработена от Олга Малинкевич – полски физик, занимаваща се с изследователска работа в Института във Валенсия (Испания). Разработката преосмисля използването на фотоволтаични клетки от перовскит – един доста по-евтин материал, отколкото силиция, който обикновено се използва.

Перовскитът може да бъдат отпечатан на всяка повърхност на гъвкав материала, дори и на фолио за прозорци, с пълно запазване на фотоволтаичните свойства.

Това просто и бързо решение дава възможност да се направи енергийно ефективни прозорци, фасади, остъкляване на балкони и тераси, капандури и други повърхности. Този метод ще реши проблема с осигуряване на електрическа енергия за потребителски обекти на труднодостъпни места, където е невъзможно свързването с други източници на електроенергия.

Олга Малинкевич е учила физика във Варшава, Барселона и Валенсия. Именно в Испания, тя е разработила технология за производство на енергия, използвайки перовскита. Връщайки се у дома, тя започва да работи по комерсиализацията на плана, заедно с Wroclaw Research Centre EIT.

Изключителното откритие на Малинкевич получи международно признание. Присъдена му бе наградата на Европейската платформа Photonics 21 и намери място сред списъка с иновации на  New Europe 100. Проектът заинтересова предприемачи от Япония, които подписаха договор за промишлено производство на слънчеви клетки, изобретени от полския физик.

Може да харесате още...