W.I.N.D. House – къща с чиста енергия и дистанционно управление

Преди десетилетие ако някой бе казал, че след време къщите ни ще се контролират с дистанционно управление като телевизори, сигурно бихме си помислили, че има развинтена фантазия или е гледал много научнофантастични филми. W.I.N.D. House на проектантите от UNStudio обаче доказва, че бъдещето от научнофантастичните летни е дошло. Поне що се касае до дизайна на домовете. Разполагайки с цялостна платформа, която контролира соларно-захранваните системи за отопление, охлаждане и подгряване на водата, този прекрасен „интелигентен дом“ може да изглежда като изваден от футуристичен филм, но си е съвсем реална къща. И е идеален пример за това как може да изглежда съвременната архитектура.

Построена в покрайнините на едно село в северна Холандия, къщата W.I.N.D. House интегрира модерните технологии с естествени, екологично чисти материали, създавайки жизнено пространство, което е енергийно ефективно и безопасно, но и удобно и лесно за управляване. Въпреки че целта на построяването на W.I.N.D. е била да се създаде нулево-енергийна сграда, която да отговоря на нуждите на съвременния начин на живот, къщата въплъщава и уважението към околната среда, здравето, както и благосъстоянието на своите обитатели. Това е дом, който може да расте и да се развива според нуждите на семейството, което го обитава. Свободната земя около него може да се адаптира за безброй приложения, а самата къща е изградена по начин, който осигурява максимална полза от естествената среда наоколо.

Спалните и офис площите са разположени в задната част на дома, където близката залесена площ осигурява естествено уединение и спокойствие. Обратно, дневните зони са с големи прозорци, които предлагат панорамна гледка към полярния пейзаж и осигуряват изумително количество естествена светлина. Прозорците са направени от тонирано стъкло, което позволява на дневна светлина да озарява вътрешността на дома, но също така запазва неприкосновеността на личния живот на обитателите.

Върху покрива на дома, близо до задната му част, са инсталирани слънчеви панели. Енергията, добита от тях, контролира електрическите системи в къщата. Конструкцията на дома е проектирана съобразно пасивните соларни принципи, така че слънчевата светлина осигурява едновременно светлина и топлина, тъй като замазката на стените от естествена глина таваните работи заедно с тухлените стени като термална маса – нагрява се от слънцето и поддържа приблизително постоянна температура в дома.

Термопомпата въздух/вода също е ключов елемент. Тя използва отпадъчната топлина от водата, за да разпространява топлина в целия дом. Така тя подпомага отоплението през зимата и охлаждането през топлите месеци.

Дървените летви на покрива и фасадата също имат двойна роля: те служат за сенници и осигуряват „меки отвори“ за допълнителните прозорци в зоните на банята и кухнята.

С две думи, W.I.N.D. е едно идеално съчетание от органични материали, пасивен дизайн и интелигентност. Живото доказателство, че бъдещето е дошло!

greentech.bg

Може да харесате още...