WDP/Balkan 2009 – топлоефективни и дизайнерски решения в света на дограмите

Новости и тендeнции в производството на прозорци, врати и фасадни конструкции представя първото у нас специализирано изложение  WDP/Balkan 2009 от 3 до 6 февруари в Интер Експо център. Домакин е фирма Primus – Германия, водеща в организирането на международни технически изложения. Форумът е посветен на актуалните теми за енергийна ефективност и алтернативни източници на енергия.

Вероятно световната финансова криза обуславя малкия брой участници на това първо по рода си у нас браншово събитие. От своя страна присъстващите има с какво да засвидетелстват вниманието на колеги и партньори – конструктори, строители, инвеститори, архитекти и проектанти.

Събитието бе удостоено от посланика на Германия Н.Пр. Михаел Гайер, който символично преряза лентата на това начинание.

Повечето участници бяха с песимистични очаквания от самото изложение, предвид намаления брой представени фирми, но оптимизмът идва от поставеното начало в бранша. По-големите компании имат оптимистични очаквания и за пазара в условията на финансовата криза. Ето какво разказаха за новостите в бранша някои от участниците.

Фирмата ни е доказан традиционалист в създаването на архитектурни системи, но следи и темповете и тенденциите в бранша”, отбеляза Елица Нейкова, мениджър маркетинг и реклама на Алумил България. Предвид актуалната тема за енергийната ефективност, ние допълваме гамата алуминиеви профили с новата фасадна система М50 Energy. Тя постига сириозен енергоспестяващ ефект, който е установен със серия от тестове, проведени в института ift Rosenheim, Германия. Коефициентът на топлопроводимост Uf варира от порядъка 1- 1,8 W/m²k, което е постижение за фасадна система. Това ни дава увереност, че ще се наложи успешно на пазара. М50 Energy осигурява възможно най-добра  топлоизолация. На изложението фирмата демонстрира системата М50 Energy в комбинация с фотоволтаични (соларни) панели. Тази система набира скорост от една година на родния пазар и стандартно се монтира със стъкла, които се променят в зависимост от търсенето и идейния вариант на сградата.

Освен фасадните системи Алумил предлагат системи за врати и прозорци. В направление топлоизолиращи профили се откроява M11500, която отговаря на най-високия европейски клас по отношение на топло- и шумоизолация.  Използва се специален полиамид (36/38 мм) за топлоизолация, с помощта на който се достига най-висок клас на топлоизолация и коефициент Uf = 1,9, което е постижение при алуминиевите системи, твърди г-жа Нейкова. Ако към този профил се монтират и неопренови вложки се получава следващият модел М 11600, при който коефициентът на топлоизолация пада до 1,5 W/m²k.

Тези профили и системи не са новост за българския пазар, но бяха пренебрегвани заради PVC профилите, по-достъпни за средностатистическия потребител. В последно време пазара се променя, а хората се връщат към алуминия като материал‘, уверена е Елица Нейкова.


М50 Energy е нова система за окачени фасади с висока ценова ефективност.

Е90 – българска иновация за високо строителство

Най-новият си архитектурен продукт – елементната фасадна система Е 90 представя Стилмет. Тя, по думите на Виктор Керчев, отговарящ за продажбите на архитектурни системи, е разработка на български и австрийски екип и е първата произведена у нас елементна фасада за високи сгради. Съобразена е с условията на висока сеизмичност в Югоизточна Европа, като 20 мм фуга между профилите е проектирана да поеме сеизмични премествания и деформации до 14 мм. Самият стъклопакет е с дебелина от 23 до 40 мм в зависимост от  ширината на полиамида. Специфични по форма EPMD уплътнители способстват контролираното отвеждане на дъждовната вода и непропускането й в сградата.

Създадохме Е90 в отговор на повишените изисквания към архитектурните системи за по-добро качество и сигурност на продукта, намаляване времето за монтаж и свободата при проектирането на сгради”, коментира г-н Керчев. Тя се комбинира с различни материали – стъкло, керамика, etalbond, плоскости от фиброцимент, текстолит, камък и фотоволтаични панели. Произвежда се с два вида профили – стандартен (при ветрово натоварване до 1,5kN/кв. м) и усилен (при натоварване от 2,2 kN/кв. м), проектирани съобразно установените европейски норми. Системата е тествана в инситута ift Rosenheim в Германия.

Нова  PVC система пуска PROFILCO

С нова марка PVC система (с 4 камери и 60 мм профил) посреща годината PROFILCO България. „На практика това е миналогодишна инвестиция, която трябва да покрие дюзите, тъй като ние трябва да ги осигурим”, обяви за читателите на www.dogrami.bg Стоян Иванов. Сформиран е и екип за контрол на качеството в завода в Гърция. От седмица в България са доставени и първите количества. Очакваме тежка година и трудно ще се инвестира в нови разработки, допълни г-н Иванов. Въпреки това пазар не липсва и едва ли кризата ще се отрази на търговците, а по-скоро на производителите. Статистиката за края на януари т.г. спрямо 2008 г. показва леко завишаване на търсенето.

Фотоволтаиката – инвестиция в бъдещето

Щандът на Alukönigstahl бе изграден като съчетание от модерните елементни фасади и соларен покрив с фотоволтаични панели, произвеждащ топлина.

Фрагмент от реална елементна фасадна система, включена в изграждането на мащабния проект „Хермес парк София”, е една от мострите. „Системата, която използваме е каталожна система на Schüco USC 65”, разказва арх. инж. Климентин Чернев, управител на Alukönigstahl България. Преди тя бе позната като SkyLine 65. Тези промени в означенията са предизвикани от налагането на английския език като универсален при разпознаване на различните продуктови системи на  Schüco, обяснява инж. Чернев. В рамките на 2008 г. Alukönigstahl наложи нови наименования и смени цялото портфолио на системите за врати и прозорци.

Един от елементите в приложението на слънчевата енергия са интегрирани фотоволтаични панели в изпълнения стъклопакет на Schüco. Те произвеждат ток и същевременно играят слънцезащитна роля при покривни конструкции на сграда. Единствената  реализирана конструкция с интегрирани фотоволтаични панели Schüco се намира в кв. Павлово. По този начин е изградена конструцията  от 500 кв. метра на офисната сграда на Риск Инженеринг в София, с 55 kW/h инсталирана мощност.
Реална мостра на широкоформатни отваряеми плъзгащи системи, популярни у нас като тип Фолксваген, представя Schüco. В немските технически среди те са известни като PASK (Parallel Abshtel Schiebe Konstruktion) – Паралелно изнасяща се плъзгаща конструкция. В групата на плъзгащите системи са и ASS (Aluminium Slide System), чиито отваряеми системи са с диапазон до 3х3 метра и тегло до 400 кг.

Фирмата с традиции в иновациите и технологиите представя и набор от нови системи за врати и прозорци AWS (Aluminium Window System) и ADS (Aluminium Door System).

На специализираното изложение са включени и два продукта от стоманените системи. Представя се топлоизолирана противопожарна врата – с 60 и 90 минутна защита от пожар, според новите български норми, синхронизирани с европейските. Очаква се да влезе и у нас новата наредба за противопожарна безопасност, която третира подробно конструкциите за остъкляване, отбеляза и друг важен елемент от пазара инж. Чернев.

Сред мострите са и фрагменти от врати и прозорци, актуални за българския пазар или пък скоро ще бъдат част от него.

Бъдещето –  енергоспестяващо остъкляване

От 1 януари 2009 г. има нови енергоефективни норми, третиращи енергийната ефективност в Европа EnEV, заместващи тези от 2007 г. Разликата при новите норми в областта на конструкции за остъкление е 30% намаление на параметрите по отношение на топлоизолационните изисквания. При всички системи за врати, прозорци, фасади и остъкления на Schüco има разработки отговарящи на новите норми, дори при определени случаи продуктите са с по-добри параметри от лимитираните.

Тенденцията е и у нас да се прилагат по-качествени продукти, с по-добри енергоспестяващи показатели, отговарящи на нормите за енергийна ефективност и съвременната архитектура.

Тенденцията в съвременната архитектура е широкоформатно остъкляване, големи плоскости, обърнати на юг и приемащи енергията от слънцето, използване на слънцезащитни елементи.

Един от тях, макар и не пряко свързан с профилните конструкции е инсталацията за произвоство на топла вода за домакински цели, представен

Система с колекторна площ от 5 кв. метра, 300 литра двусерпентинов бойлер и пълен комплект електроника и хидравлика осигурява необходимото количество топла вода за 4-5 членно семейство. Тя е изпитана в български условия и 100 процента замества електрическата енергия със соларна от началото на април до средата на октомври. Частично (20-25%) през зимния период. Тя изисква помещение от 3-4 кв. метра за хидравличните и електронни компоненти, и обезателно възможност за монтаж на колекторите върху покривната конструкция.

Прозоречната система „Zendow+”  задържа топлината отвътре 

Zendow+ е  стъпка в развитието на системата Zendow, която преди пет години бе революционна за пазара на PVC профили. Новият продукт на Декьонинк с широчината от 70 мм, 6 камери и 26 мм фалц при остъкляването, го определя като най-висок клас сред PVC прозоречните профили.

Този профил гарантира температура на вътрешната повърхност на прозореца от поне 10,2 градуса С. „Една от слабите точки при PVC профилите обикновено е  по вътрешния ръб на долния край на дограмата”, обяснява инж. Аспарух Щерев, управител на Декьонинк България. И обикновено там се получава конденз. Това се дължи основно на алуминиевия дистанционер, който изпълнява ролята на топлинен мост. При това положение стъклото в долния край е по-студено, а топлият въздух е в горния край. За да се избегне това, профилът е повдигнат с 6 мм, т.е фалцът е 26 мм, което подобрява топлоизолационните характеристики на профила.

Освен това Zendow+ е с усъвършенстван дизайн. Крилото е полуизпъкнало, като съчетава елементи от класическата и съвременната архитектура. Поставянето на допълнително средно уплътнение към касата, повишава топлоизолационните свойства на системата.

Deceuninck се вглежда в детайлите. Новата гама външни ролетни щори Protex са с вграден комарник към тях.

С гамата от продукти Twinson®, за облицовка на стени или тераси и външни помещения, Декьонинк допълва интериорните изисквания на пазара. Лесни за поддръжка, водоустойчиви, негниещи, нечупливи, профилите Twinson съчетават сила и естетиката на дървото, с гъвкавостта и трайността на PVC материала.

Утвърдената на българския пазар фирма Blick присъстваше със свой щанд на изложението. Те бяха заложили на добре познати на клиентите продукти – 4, 5 и 6-камерните профили, в пет серии, три от които в най-високия клас А (≥ 2,8 mm) и две в средния клас В (≥ 2,5 mm).

Последната тенденция при фирмата е заоблянето на профила, с естетическа цел.

Напоследък се е увеличило търсенето на цветна дограма, на което Blick отговарят с голямо разнообразие на цветове, освен традиционно използваните.

Фирмата е закупила машина за ламиниране, с което е разширила производството си на цветни профили, според търсенето на пазара.

Тенденцията в производството на стъклопакети е да се разработват такива с по-добри топлоизолоционни параметри, определя бъдещето на консумативите  за стъклопакети инж. Мариана Никифорова.

Тя представлява своите партньори от Германия  Kömmerling Chemische Fabrik GmbH, водещ производител на уплътнителни материали за производство на стъклопакети и смоли за шумоизолиращ и удароустойчив триплекс.


Обковът с антикорозионни покрития Tricoat, е създаден за крайбрежните зони с особено съдържание на сол във въздуха, както и за замърсени индустриални зони. Това е само един от елементите, произвеждани от Maco Германия. Скритият обков и праг от фибертерм (стъкловлакнест материал) за плъзгащи врати, допълват гамата от продукти на Maco.

Energeto – неармирани пластмасови профили

Като една от първите компании произвеждащи профили, Алупласт предлага новости в цветовите покрития и прозоречните системи.

Energeto e иновативна енергоспестяваща прозоречна система с 5 камерен профил и 70 мм дълбочина.

Той е без армировка на профила, а стъклопакетът се захваща за крилото с двукомпонентно лепило.

Той е модификация  на системата IDEAL 4000®, която значително намалява коефициента на топлопроводимост Uf до 1,1 W / m² К.

Не са правени компромиси с оптичните характеристики или в технически аспект.

Поставя се нов стандарт в модерния дизайн, както и в дълготрайността.  Пластмасовите профили са с 60% по-леки, в сравнение с метално подсилените.

Липсата на армировка означава на практика и липса на термомост.

Вентилируем обков и заключване от ХИЛ

Winkhaus AutoPilot e обков, който осигурява луфт между крилото и касата за по-добро вентилиране, обясни Радослав Найденов, отговарящ за продажбите на продуктите у нас. Комбинираният обков осигурява успоредно изнасяне на крилото пред касата максимум  6 мм.

Фирмата предлага и електронни заключващи системи Winkhaus. Масивното въртящо се резе със заден ръб от кован месинг дава сигурност срещу отделянето на рамката и крилото на вратата.


С богата гама от продукти в областта на дограмите и вратите се представя фирма Евростил, която заявява позициите си в бранша с нови машини и производства.

От стилния дизайн и мощното присъствие на WDP/Balkan 2009 личи, че фирмата тепърва ще ни изненадва. До средата на февруари 2009 г. е предвидено откриването на новата производствена сграда в Кюстендил.

Финансовата криза би изчистила пазара от некоректните и непрофесионално работещи фирми, смятат мениджъри на водещи компании в бранша. Големите търговци и производители са подсигурени с договори за големите обекти. Кризата ще изиграе оздравителна роля и за намирането на качествена работна ръка.

Всеки би могъл да се увери в предимствата на новите системи, ако посети Интер Експо Център до 6 февруари (петък) на обяд ( до 14 ч.)

Вижте също...