Япония: Цял град премина на слънчеви батерии и се отказа от бензина

В Япония построиха най-екологичния   град в света. Всички къщи използват  слънчева енергия, потреблението на вода е намалена  с 30%, а  вместо  обществен транспорт се използват  електрически велосипеди.

Неотдавна се състоя церемонията по официалното откриване на “умния” град Fujisawa. Fujisawa Square SST е архитектурен комплекс, който се намира на централния площад на града. Оттам се управляват  всички обекти от инфраструктурата на града. Във Fujisawa вече се появиха първите жители, а  градът е разчетен за 3000 човека и 1000 домакинства.

Повече от 30% от електричеството   се произвежда от   алтернативни възобновяеми източници, на първо място – за сметка на слънчевите батерии. Това  намалява въглеродните емисии със 70%. Консумацията на вода също е намалена с 30%.

Във Fujisawa няма бензиностанции, но има развита мрежа от станции за зареждане на електрически автомобили. За тези, които не разполагат с личен транспорт, електрическите превозни средства са достъпни  под наем – автомобили, скутери, велосипеди и друг екологично чист  транспорт.

Системата за сигурност  осигурява видеонаблюдение на обществени места и система от датчици и сензори, които позволяват, например, да се осигури улично осветление само когато има хора на улицата, което позволява по-ефективно използване на електроенергията.

Общата стойност на проекта е 500 милиона долара, но въпреки големия бюджет, този иновативен екологичен град е само началото, тъй като компанията се фокусира върху масовото  разпространение на модела Fujisawa, което означава автономно и устойчиво развитие на града в продължение на 100 години.

Другите новини

Може да харесате още...