Японски изследователски център съчетава природни елементи с енергийна ефективност

Японското студио Tetsuo Kobori Architects е съградило този изследователско-развоен център така, че на мнозина би им се приискало да работят в него, ала прекрасното място е запазено за служителите на фирмата за автомобилни системи ROKI. Глобалният иновационен център ROKI, разположен в град Хамамацу в Япония в западната префектура Шизуока, е представлява разгърната конструкция от метал и дърво с много екологични елементи. Проектът разчита на изобилие от естествена светлина и пасивна циркулация на въздуха. Плъзгащи се врати размиват границата между външно и вътрешно пространство. Система за управление на енергията пък поддържа ниски нивата на въглеродни емисии.

Глобалният иновационен център ROKI, или накратко “ROGIC”, както са го нарекли неговите дизайнери, използва максимално естествената дневна светлина посредством многобройни прозорци, повечето от които могат да бъдат отворени, както и множество покривни прозорци, които дават възможност дневната светлина да замени изкуственото вътрешно осветление. Само тази функция спестява до 35 процента от енергията, консумирана от сградата. Системата за естествена циркулация на въздуха вкарва свеж полъх от зоната на близката река Тенрю и съседните гори. Това намалява потребността от климатизация. Така се намалява енергопотреблението за отопление и охлаждане – с около 52 процента.

Освен че е енергийно ефективна, сградата е фантастичен пример за дизайн с множество природни елементи, които се сливат с технологията. Това включва дървен паркет, шпакловани стени, мебели от кедрова дървесина – всички те показват богатата връзка на японците с природата. Комбинацията помага на работещите в ROGIC да се любуват и възхищават на постоянната промяна на сезоните и мощните сили на Земята.

Строежът на сградата е завършен в края на 2013 – след 18 месеца работа, последвали над една година на разработване на проекта. Офис—комплексът е без колони и е избран за Проект-модел за насърчаване за намаляване на CO2 в къщите и сградите, спонсориран от японското Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма. С този образец за красив дизайн, нискоенергиен и запазващ връзката с природата, проектът ROGIC навярно ще повлияе на бъдещите поколения архитекти с еко-съзнание да създават по-устойчиви места за бизнеса, който на свой ред да създава еко-иновации.

greentech.bg

Може да харесате още...