Японски учени направиха стъкло, здраво като стомана

Изследователи от Япония вярват, че са намерили начин за създаване на стъкло, което е почти толкова здраво, колкото и стоманата. Нов материал, който е толкова устойчив на счупване, би имал хиляди приложения. Затова хората, които стоят зад научния пробив, се надяват, че ще могат да започнат производство скоро. А как точно са успели те да намерят отговора на мечтата на всички притежатели на смартфони?

Веществото, използвано за създаването на ултра-здравото стъкло, е оксид на алуминия. Смесен със силициев диоксид, той води до създаването на много по-здраво стъкло. До този момент учените не смогваха да вградят алуминий в производството на стъкло поради тенденцията това вещество да кристализира, когато се допре до стените на контейнера. Използвайки брилянтна хитринка, изследователите успели да „отлеят“ химичните елементи във въздуха, където те се сляли в прозрачен панел от почти нечупливо стъкло.

Приложението на стъкло, което е в състояние да издържа на силни удари, е безгранично: от супер-безопасни стъкла за колите през ултра-здрави парапети и стъклени врати за обществени места до супер-трайни екрани за електронни устройства – този материал със сигурност ще промени бъдещето.

„Търсим начин да комерсиализираме технологията в рамките на пет години“, казва Ацунобу Масуно, главен асистент в Университета Токио и съавтор на изследването. „Дотогава е по-добре да държим здраво своите скъпички, уязвимички телефончета“.

greentech.bg

Може да харесате още...