За и против виниловия сайдинг

Нищо няма да се отрази по-драматично на външния вид на вашия дом, колкото неподходяща външна обшивка. Когато трябва да се избира каква да бъде тя, е добре да отговаря на стила на вашата къща и  да се вписва с начина ви на живот. Предлагат се много видове сайдинг, но напоследък особено популярен се оказа виниловият.

Виниловият сайдинг представлява изработено от поливинилхлорид твърдо покритие (панел), което се използва за облицоване на сгради и замества традиционните строителни мазилки и изолации.
Виниловият сайдинг е представен за първи път на пазара в началото на 1960 г. и популярността му постоянно нараства през следващите четири десетилетия заради неговата надеждност, гъвкавост и лекота на поддръжката. Придава устойчивост при удар, твърдост и сила.

Днес виниловият сайдинг е номер едно при избора на външна облицовка в Съединените щати и Канада. Той може да бъде намерен в широка палитра от цветове, профили и архитектурни декорации.

Всеки панел представлява монолитен лист PVC с определена форма. Дължината на панелите е от 2 до 6 м, ширината – от 10 до 30 см, а дебелината – от 0.96 до 1.2 мм. Сглобяването на отделните плоскости е лесно. В долния си край всеки елемент има огънат в специфична форма профил, което позволява да бъде свързан с предходния панел, а в горния край ръбът е перфориран, така че да може да се закрепи на следващата плоскост.

Изолация
Виниловият сайдинг е подходящ както за фасади на новоизграждащи се сгради, така и при реконструкция на стари постройки. Освен за облицоване, той се използва и за топлоизолация, тъй като се поставя задължително изолационен материал. Ползват се три основни материала – експандиран полистирол /EPS/, екструдиран полистирол /XPS/ и вата – минерална или каменна, като всеки от тях има своето предназначение.

Експандираният полистирол (EPS) е микропорест изкуствен органичен материал, 95 процента от обема на който е въздух. EPS, познат също така като стиропор, има много добри топлоизолационни качества и най-важното – те не се изменят с течение на времето. Коефициент на топлопроводност е 0,034 – 0,038 W/m.K. Интересно при него е, че колкото е по-плътен (по-голяма твърдост), толкова са по-малки изолиращите свойства на материала. При виниловия сайдинг най-често се поставя с плътност 12-15 кг/кв.м  и дебелина не по-малка от 5 см. Укрепва се с дюбели върху фасадата, като отгоре задължително се монтира паропропускливо фолио.

Екструдираният пенополистирол (XPS) се базира на същия полимер, като EPS, но различната технология на образуване на пяната обуславя разликата в някои качества. Той не абсорбира вода, което предпазва от замръзване. Подходящ е за места подложени на високи натоварвания и влага. Екструдираният пенополистирол предлага по-добри механични и топлотехнически качества в сравнение с експандирания, но това определя и значителната разлика в стойността на двата материала. Стойността на дифузионното съпротивление на водните пари на EPS е няколко пъти по-малка от тази на XPS, т.е. паропропускливостта на експандираният полистирол е много по-голяма от екструдирания материал, или казано по друг начин стената “диша”.

Най-често използваният изолационен материал при сайдинга е ватата. За разлика от другите видове изолационни материали, минералната вата е единственият, който едновременно осигурява термо, звуко и пожароизолация на сградите. При използването й  се форматират дюшечета с дебелина не по-малка от 5 см и плътност над 32 кг/кв.м. Трябва да се има предвид, че дюшеците с минерална вата нямат постоянна форма и затова се използват за изолация на места, където няма силно натоварване. Коефициентът й на топлопроводност е 0,029 – 0,040 W/m.K. Голямо предимство на минералната вата за българския строител е, че е най-евтиният топлоизолационен материал, значително по-евтин от EPS и XPS.

Монтаж

След като вече сме избрали подходящия за нуждите ни изолационен материал, идва ред на монтажа. Като цяло той се извършва лесно. Към стената с дюбели се монтира вертикална дървена скара. Между летвите се поставя съответният изолационен материал. Отгоре се покрива с паропропускащо фолио, позволяващо на сградата да диша в посока отвътре-навън, като в същото време има нулева пропускливост отвън-навътре. Монтират се специални профили по ъглите и около всички отвори – прозорци, врати и др. Поставят се облицовъчните (сайдинг) панели, които се захващат с крепежни елементи към скарата.

За дървената скара е важно да се отбележи, че тя е основата на изолацията и трябва да е с абсолютно качество, защото в противен случай трайността на изолацията се скъсява. Дървените летви трябва да са съхранявани правилно, да не са криви, по тях да няма мухъл, а наличието на кора в материала значително го отслабва и го предразполага към нападения от вредители.

Друга важна част при монтажа са скрепителни елементи. Разликите в качеството им се долавят трудно, затова трябва да сте много наблюдателни. Дори и дървената скара да е перфектна, но се използват некачествени елементи, които ръждясват и изгниват за две години, ефектът е нулев. Рисковете при самия винилов материал са малко. Какъвто и да изберете, важното е да бъде поставен правилно.

Плюсове и минуси
Рекламите за виниловия сайдинг изглеждат доста привлекателни. Мненията за употребата му обаче са противоречиви. Строителите го обичат, природозащитниците го мразят. Каква всъщност е истината за винила?

Трайност

Виниловият сайдинг често е представян като вечен. При силен вятър обаче под тънките листове може да нахлуе въздух и да повдигне панела от стената. Силна градушка също може да напука и увреди винила. Дори при инцидентен удар щетите не могат да бъдат закърпени и панелът трябва да бъде заменен с нов. Производителите пък от своя страна работят в посока на развитие на по-силно и по-малко чупливо покритие, така че да бъде по-устойчиво на всякакви влияния. Друго много голямо предимство е, че винилът не ръждясва, не се деформира при рязка смяна на температурните амплитуди, а ефектът на остаряване и избледняване е изключително слаб. Успешно се използва в климатични зони с температури от  -40 до +50 градуса.

Здраве
Винилът е направен от PVC (поливинил хлорид) пластмасова смола, която се смята, че причинява рак при хората. Въпреки че винилът е безопасен докато е във вашия дом, някои учени смятат, че производството и обезвреждането му не са благоприятни за нашето здраве и за околната среда. В случай на пожар е много опасен, защото произвежда отровни химически вещества при нагряване. Освен това, лекарите докладват за висока честота на неврологични увреждания, проблеми с дишането, черния дроб и бъбречна недостатъчност, вродени дефекти и рак сред хората, които работят или живеят в близост до фабрики, където се произвежда винил. В негова защита обаче трябва да се отбележи употребата на редица продукти от PVC, които несъмнено влизат в ежедневието ни и с които дори сме в пряк досег, като пластмасови съдове и прибори, а дори и химикалка. При виниловия сайдинг директното съприкосновение с материала е минимално, затова не може категорично да се говори за пряка опасност за здравето на хората. Под въздействието на огън може да отделя отровни вещества, но се топи и не поддържа горенето, което може да се окаже животоспасяващо. Също така той се поддава на рециклиране, а това е от полза за опазването на околната среда.

Цена
Гаранциите за дългогодишна употреба и сравнително достъпната цена на виниловия сайдинг несъмнено го нареждат сред най-използваните продукти. Според някои топ оферти квадратният метър може да бъде закупен за 34 лв., като е включена и цената за монтаж. Разбито сметката изглежда така:
-монтаж – 8 лв./m²
-паропропускащо фолио – 1,10 лв./m²
-дюбели – 2 лв./m²
-дървен материал – 1,70 лв./m²
-вата (5 см.) – 2,10 лв./m²
-сайдинг – 13,85 лв./m²
-профили – 5,25 лв./m².

Поддръжка
Докато дървеният материал трябва да бъде боядисван и често обновяван, то винилът не се нуждае от боя. Поради своята технология на производство цветът се залага в дълбочина. Противниците му обаче твърдят, че излагайки се постоянно на директно слънчево нагряване, цветът с течение на годините избледнява и се налага да бъде освежен. А ако се наложи да бъде сменен, много трудно може да се уцели отново същия цвят. Като много лош капан може да се окаже задържането на влагата под панела и тъй като няма да е видима, ще ускори разпространението на мухъл и плесен, ще привлече насекоми и вредители. За да се предотврати подобна неприятност, трябва да се подсигурите, че покривът е здрав и не тече, улуците са закрепени правилно и незабавно да отстраните всички източници на влага.

Запазване на енергията
Чрез поставянето на външна винилна изолация и на придружаващите го материали може да се постигне намаляване на разходите до 40-50 процента. Противоположните мнения твърдят, че колкото и да е добър винилът не може да достигне топлината на тухлите, например. И все пак допълнителният изолационен материал може да бъде всякакъв и няма ограничения в размерите и дебелината му.

И ако все още се колебаете дали виниловият сайдинг е точната “дреха” за вашия дом, в негова подкрепа ще добавим, че притежава добри декоративни функции. Широката цветова гама, разнообразните профили на панелите, възможността да се поставят хоризонтално или вертикално позволяват да се придаде на къщата неповторим привлекателен вид. Може да се импровизира, като на различни стени бъдат комбинирани няколко цвята. Прилага се за всякакъв тип сгради – еднофамилни къщи, вили, промишлени обекти и складове. Почистването му може да стане само с вода.

Доста хора вече са се убедили в добрите качества на виниловия сайдинг и дори стигат до едностранното решение за използването му при облицоване на един апартамент, примирявайки се с естетическото загрозяване на цялата жилищна сграда. Въпреки, че изглежда като кръпка, желанието за добра изолация остава водещо.

За или против виниловия сайндиг – може да се разсъждава неограничено. Крайната цел за всички е една – добра и ефикасна фасада, а дали ще бъде точно тази, изборът остава ваш.

Може да харесате още...