За санирането – 100% съгласие на живеещите в блока

За да може една сграда, когато има регистрирано Сдружение на собствениците, да кандидатства и да получи финансиране и сградата да бъде обновена и санирана, трябва да има 100% съгласие на всички живеещи в тази сграда, че искат и са съгласни да получат това безвъзмездно финансиране и сградата да бъде обновена и санирана. Всички собственици трябва да осигурят достъп, за да може тези дейности, които касаят индивидуалните апартаменти, да се случат, каза Павлова.

Министърът обясни, че собствениците на жилища, които не са част от Сдружението, трябва да подадат заявления за това, че са съгласни сградата да кандидатства по програмата.

Какво санира програмата

Цялостното обновяване на сградите, включващо не само мерки за енергийна ефективност, но и конструктивно укрепване, където е необходимо, ще доведе до удължаване живота на сградата, повишаване на нейната стойност.

Програмата не финансира подмяна на асансьорите с нови или втора употреба.

„Това, което държавата ще финансира и ще подкрепи, е асансьорите в тези сгради да бъдат енергийно ефективни. Това включва енергоефективно осветление, система за пестене на ток в тези асансьори”, каза Павлова и допълни, че няма как държавата да отдели 5 млрд. за да подмени асансьорите в страната.

Програмата не финансира и вътрешни ремонти на апартаменти, а само общи части, каза още Павлова, така че въпроси от типа ще може ли да ми боядисате апартамента не се приемат.

Може да харесате още...