Забравихме ли за екологичния ефект от… стрехите?

Все повече модерни сгради, било то еднофамилни къщи или по-големи постройки, се изграждат по начин, който не предполага наличието на стрехи. В тези случаи сградите са проектирани така, че просто нямат нужда от навесите.

Вярно е, че и тези къщи са обвити от всички страни със същия материал, с който са направени покривите им. Дъждовете и снеговете не могат да ги повредят.

Традиционно стрехите вършат важна работа, защото пазят стените на къщите от водата от дъждове и снегове. Колкото по-дълга е стрехата, толкова по-голяма част от стената е предпазена.

Има различни подходи. В по-северните страни, където зимата носи по-големи снегове, покривите са с по-голям наклон, а в някои от тези страни краищата на покривите – именно стрехите – са леко завити, за да осигурят по-голяма защита.

Може би на фона на съвременните материали за строителство архитектите намират за ненужна такава защита. Но стрехите имат и екологична роля, за която не бива да забравяме.

Покривни навеси не само защитават стените, но те са неразделна част от зеленото строителство. Ако бъдат проектирани правилно, пазят дома от силното слънце през лятото. Това означава по-малко директна слънчева светлина в дома, по-малко затопляне на помещенията. А това означава повече хладина в дома. Оттам идва и по-малката необходимост от охлаждане – по-малко работа на климатиците, по-малко консумация на електричество. Добре е и за джоба, защото значи по-малко разходи за ток.

През зимата пък добре проектираната стреха позволява много светлина да навлезе в дома. Това е хубво от естетическа гледна точка, защото повечко светлинка е добре дошла на фона на кратките зимни дни, но има и друга полза. Повечето слънчево греене в дома спомага той да епо-топъл. Отново става дума за екологичен начин да помогнем за отоплението на къщите.

Накратко, стрехите са важна част от т. нар. пасивен дизайн.

Няма причина да ги премахваме от модерните къщи. Навярно новата архиректурна мода е просто едно дизайнерско увлечение.

greentech.bg

Може да харесате още...