Задвижвания за портални врати Hörmann – Влезте в дома си сигурно и комфортно, независимо от времето

С дистанционно управляваното задвижване на Hörmann пътят ви за влизане и излизане от дома е свободен още от порталната врата. Освен удобни и комфортни,  двигателите Hörmann са сигурни и надеждни, затова те намират успешно приложение и в индустрията, където натоварванията и размерите на входните портални врати са много по-големи. Порталните врати за индустриалния сектор са първоизточникът на настоящите задвижвания за портали на Hörmann.

Новостите в задвижванията за портални врати, както и особеностите на пожарозащитните и многофункционални врати, бяха представени по време на  семинар, организиран от Хьорман България ЕООД, съвместно със заводите Hörmann Freisen и Hörmann AST. Семинарът се състоя на 23 и 24 юни 2010 г. в х-л Акорд, гр. София. Това бе поредното мероприятие от обучителната програма на фирмата. Присъстваха над 50 представители на дистрибуторски и партньорски фирми на Хьорман България.

Оправдано голям бе интересът към темата „Задвижвания за портални врати”, представена на 24 юни от г-н Клаус Реккер от завода за двигатели на Hörmann, посветил голяма част от времето си и на развойната дейност на компанията.

Той разгледа подробно задвижванията на портални и плъзгащи се врати на Hörmann- елегантното и изключително тихо задвижване RotaMatic за еднокрили и двукрили врати  и компактното и надеждно задвижване за плъзгащи се врати LineaMatic.

Елегантните двигатели  RotaMatic

Те осигуряват плавно  движение и спиране на едното или двете крила на вратите, включително и регулируемо автоматично затваряне. С помощта на фотоклетки може да се програмира затварянето на вратата за период от 30 до 180 сек.

Задвижванията са за различни видове врати – до 4 м широчина и 2м височина, при 40 кг максимално натоварване.  Състоят се от шпиндел, уплътнители и алуминиев корпус. Стандартно се предлагат с четири-бутонен мини ръчен предавател (HSM 4) и вграден радиоприемник. При затваряне не е необходим краен механичен ограничител, който да спира вратата. Двигателите на Hörmann са с интегриран краен прекъсвач, което не налага употребата на допълнителен ограничител за затваряне.

Като допълнителни принадлежности се предлагат електрическа брава (препоръчва се при ширина на крилото от и над 1500 мм), изолационен профил, аварийна батерия, допълнително присъединяващо се аварийно деблокиране HSK 3, както и вградено отопление за по-студените региони (до -35°C).

С помощта на акумулаторна батерия, интегрирана в заключваща се разпределителна кутия и допълнителен соларен модул, двигателите RotaMatic се прилагат дори на места, където няма директна връзка с електрическата мрежа. Акумулаторната кутия е леснопреносима (8,8 кг), а времето за зареждане на батерията е 5 -10 часа.

Монтиращото се под земята задвижване DTU 250 е почти незабележимо и пестящо място решение за приложение в частния сектор, а хидравличното задвижване DTH 700 има екстремна мощност и е много здраво, което го прави приложимо при големи и тежки врати.

LineaMatic – компактни и надеждни задвижвания да плъзгащи се портали

Силните страни на задвижването LineaMatic са компактният и регулируем във височина корпус от цинкова отливка, усилената със стъклени фазери пластмаса и надеждната задвижваща електроника. Двигателите са едни от най-здравите в света, устойчиви са на атмосферни влияния и не се нуждаят от сериозна поддръжка.  В зависимост от предназначението си достигат 10 м ширина и максимално натоварване 800 кг. Двигателите LineaMatic STA 400 достигат ширина на крилото до 17м и издържат на 2 500 кг натоварване. Този продукт практически се използва от 2002 г. в индустрията, като принципът му на управление е същият като при порталните врати на панти.

Впечатляващ комфорт и убедителна безопасност

Инсталирането на дистанционно задвижване на порталните врати гарантира на всеки потребител нужния комфорт и всекидневна употреба. Това прави порталните врати абсолютно надеждни, във всяка фаза от отварянето и затварянето. Те са здрави и издържат на големи механични натоварвания. Направени са от устойчив на атмосферни влияния материал, който осигурява продължителност на експлоатацията. Вратите спират да се движат при внезапно възникнали пречки.  Те са изпитани и сертифицирани, съгласно строгите изисквания за безопасност и разпоредбите на европейската норма 13241-1 от оторизирани, независими вещи лица, като клиентът получава 5 години гаранция.

Гъвкавост по отношение на допълнителното оборудване

Hörmann може да е доста гъвкав по отношение на допълнителното оборудване. Задвижванията се комплектоват с допълнителни принадлежности – фотоклетки, сигнална лампа и светлинна тръба за ориентир. Фотоклетките, които разпознават безконтактно хора и предмети, обикновено се монтират в защитните колони на вратите. Сигналната лампа е допълнителен плюс към сигурността по всяко време на денонощието. За врати, които се монтират при училища или други обществени сгради, освен лампа може да се монтира и звукова сигнализация. За по-голяма сигурност при преминаване през вратата, добър избор е вариантът RotaMatic SK, включващ еднопосочна фотоклетка и жълта сигнална лапма.

Ако вратата е предназначена за индустриални цели (на панти или плъзгаща) и след нея има секционна врата, с помощта на допълнителни елементи може да се организира последователното им затваряне (управление).

При наличие на силен вятър еднокрилите/двукрилите врати са изложени на особено големи сили. Поставянето на допълнителна електрическа брава надеждно предпазва от внезапно разтваряне. Еднокрилите врати могат да се снабдят с блокировка в колоната или на пода, а двукрилите – само на пода. За подовата блокировка е необходима стойка, която предлага сигурна защита в комбинация с електрическата брава.

Hörmann произвежда и допълнителни крепежни елементи, които улесняват монтажа и укрепват порталните врати. За порталните врати на панти това са допълнителните планки, които служат за извеждане на  точката на монтажа, там където е нужно. Допълнителни панти пък се използват, когато се изисква да се преодолее наклон до 6°. При повечето производители максималният ъгъл на отваряне е 115-120°, докато Hörmann използва допълнителни елементи за подобряване на функционалността на порталните врати.

Предимства на системите

Задвижванията Hörmann са лесни за монтиране, при изпълнена точно и качествено предварителна подготовка. Лесно се въвеждат в експлоатация. Програмираното отваряне и затваряне започва с определяне скоростта на движение и завършва с контролиране на така нар. „мек стоп”  на вратата.

Ръчните предаватели за дистанционно управление и удобните принадлежности за вътрешен и външен контрол на задвижването са  гаранция за  мобилността и комфорта на системите. С един и същ предавател, например, може да командвате едновременно гаражна и портална врата.

По отношение на управлението и включването на допълнително оборудване двете системи RotaMatic и LineaMatic са еднакво удобни, сигурни и комфортни. Затова и цената им се определя от високото качество на материалите и готовия продукт, скрити зад красивия и изискан дизайн.

Част от предимствата е и специално разработената програма за проектиране на системите за задвижване, като целта е да се получи скица, която показва как функционира двигателя.

В дискусията между дистрибуторите на „Хьорман България” и представителя на завода за двигатели г-н Клаус Реккер, бяха изяснени и въпроси по отношение на възможностите за комплeктоване на различните  задвижвания с допълнително оборудване, което да улесни българските клиенти. Г-н Реккер поясни, че производителят ще се съобрази със спецификата на търсенето на българския пазар.

„Обучението е важно, защото едно е да представиш продуктите посредством каталог и съвсем друго, когато можеш да онагледиш самите продукти. Тогава можеш да  покажеш новостите, да ги сравниш с конкурентните и да изтъкнеш предимствата на продуктите Hörmann.”

„Наблегнали сме на възможностите за разширение, по отношение на устройствата, които можем да включим, както и опциите и екстрите , които имат двигателите за портални врати. Това е продукт, който присъства на пазара от няколко години и целта ни днес е да разширим до разумни граници възможностите и функционалността му. За нас цената се определя от високото качество на продуктите. Качеството е това, което Hörmann може и прави!

Ето и впечатленията на някои от участниците:

– Лика Иванова, търговски мениджър на Чернев ЕООД, гр. Шумен, която почти 2 години представя единствено продуктите на Hörmann.
„Ние сме почти 2 години партньори на „Хьорман България”, като сме изключително благодарни за помощта, която ни оказват при продажбите на различни обекти, както и по отношение на обучението, благодарение на което успяваме да продаваме по-добре. За нас този семинар е изключително полезен, защото по отношение на пожарозащитните и многофункционалните врати продуктите на Hörmann са по-висок ценови клас и по-трудно се предлагат на българския пазар. Ние няма как да продаваме успешно, ако не познаваме в детайли продуктите и техните възможности.

По отношение на порталните двигатели конкуренцията на нашия пазар е голяма и предизвикателството пред нас е да убедим клиента в предимствата и качеството на двигателите Hörmann. Клиентите държат на качество и коректни срокове за доставка, а Hörmann доказва немската точност и коректност.

Като цяло, най-търсени сред продуктите на немския производител са гаражните, индустриалните и интериорни врати. Засилва се и интересът към порталните двигатели както за дома, така и за индустриални обекти. Има интерес от страна на инвеститори и строители на по-малки обекти към по-малко познатите досега продукти.”

– Александър Стоичков, Мениджър продукти на фирма „Реджина Доррс Дизайн”, София, от 3 години партньор на Хьорман България.

„По мои наблюдения, пазарът на продуктите на Hörmann много се разрасна в последните години, като не скривам и приноса на дистрибуторите, включително и нашия. Това е един продукт  с изключително качество. У нас в най-голяма степен силата на Hörmann се представя в областта на гаражните, индустриалните и интериорните врати .

Аз съм посещавал много пъти обучителни семинари на Hörmann тук и в Германия, като всеки път съм научавал нови неща. Продуктите се подобряват с всяка година, което оправдава и високата цена, съответстваща на високото качество. В това отношение Hörmann няма конкуренция.

Този семинар,  лично за мен,  бе полезен с някои новости по отношение на монтирането и въвеждането в експлоатация на двигателите за портални врати. За нас това е важно, защото ние извършваме комплексно обслужване – продажби и монтаж на продуктите и системите. Човек трябва да е много грамотен, за да продава продукта, а не просто търговец!”

И както стана дума в презентацията на г-н Клаус Реккер, не случайно Hörmann има такъв висок пазарен дял в Европа. Видно е, че и у нас макар и  трудно, все повече се залага на качеството! Доказателство за това са усилията на екипа на „Хьорман България”, ръководен от инж. Борис Главчовски, който с този и други подобни семинари спомага за повече сигурност и комфорт в домовете и индустрията на страната.

Групата Hörmann е производител № 1 на врати за дома и индустрията в  Европа, като непрекъснато разширяваща се компания с 15 високоспециализирани завода в Европа, Северна Америка и Азия, където се произвеждат  врати, каси и задвижвания.

Двигателите за портални врати са едно от водещите производства за компанията и имат сериозен пазарен дял.

За контакти и повече информация – Хьорман България.

Може да харесате още...