Заключи добре преди да тръгнеш на море

Лятото е сезонът на отпуските и пътуванията извън дома. Това ни напомня, че трябва да се замислим още веднъж за сигурността на жилището си. Продължаваме темата с предложенията за заключващи системи от Техникон Груп.

Според специалистите, сигурността на един дом зависи от вида на бравата, качеството на патрона и допълнителните форми на защита, които се апликират към вратата. Според полицията почти 80% от кражбите се реализират от добре организирани банди, които работят бързо и безскрупулно. Голяма част от крадците ползват шперцове, бургии, лостове, свредели и други подръчни инструменти. Секретните патрони обикновено са изработени от месинг или сплави, които се разбиват с лекота. Особено непрактични са патроните, които се подават с около 5мм навън. Патронът лесно се захваща с клещи, завърта се силно, чупи се по средата и вратата се отваря само за 10-20 секунди.

Производители и търговци на заключващи системи внимателно следят и анализират методите за действие на „неканените гости” и реагират, като предлагат по-сложни и усъвършенствани заключващи механизми.

Едни от най-търсените брави са 3-странните брави с патрон. Те физически укрепват вратата чрез 3-те точки на закрепване. Последният модел, предлаган от Техникон груп, е италианската 3-странна брава марка FIAM.

Но самата брава не гарантира толкова добра защита от посегателство, колкото патрона. Точно той е обект на насилствено разбиване чрез бургия или шперц. В Техникон груп се предлагат патрони, изработени от специални закалени, висококачествени легирани стомани на CISA /Италия/ и  TESA /Испания/. Голяма част от тези патрони са ямкови – с неравномерно разположени вдлъбнатини /ямки/ по тях, които възпрепятстват влизането и заставането на шперца в необходимата за отваряне позиция.

Фирмата предлага около 50 вида секретни патрони. Цените им се движат между 2.70 и 50 лв. Интерес представлява стоманеният секретен патрон Чиза /CISA/ – неръждаем, специално закален, подсилен отвътре. Ключове  към него са с микрочип, което прави възможно издаването на допълнителни ключове само във фирмата – производител. За целта се използва номера на индивидуалната карта, издадена към всеки  патрон. Цената му е 195 лв.

За да бъдат вратите устойчиви на удар, напън и други форми на посегателство се вграждат касови брави. Техникон груп продава специална касова брава Чиза със сменяем код и тристранно заключване.

В магазините на фирмата се предлагат и брави с касов ключ и тип „помпа” ключове, с три или пет -точково заключване, на италианската фирма Касел /KASSEL/.

Много често на вратите се поставят допълнителни секрети. Заставайки пред една такава врата крадецът си дава сметка, че ще му е необходимо два пъти повече време, за да се “справи” и с двете ключалки.

Друга, често използвана форма гарантираща сигурност на дома е монтирането на допълнителна брава за сигурност. Тя също трябва да се разбие с бургия или шперц, а това изисква повече време от страна на касоразбивача и вдига допълнителен шум.

Особено актуални са външните защити, които се монтират пред патрона. Когато в тях влезе бургия или шперц, те се завъртат на пълен оборот и по този начин „оръжието” за разбиване на патрона не може да застане в наложителната права позиция, за да извърши операцията по насилствено отваряне на патрона.

Съществуват и вътрешни защити. От значение са шпионките с 180° видимост, веригите, резетата и райберите, с които е въоръжена всяка българска външна врата. Понякога дори една допълнително апликирана верига за врата дава сигурност и я укрепва допълнително. Цената, на която тя се предлага в магазините на Техникон Груп е около 4 лв.

Изключително търсени за хотелите са брави с електронно заключване. Чрез тях се осигурява контрол на достъпа с прекодиращи се карти. В хотелите най-често се прилага системата Мастер Кий – за всяка врата има отделен патрон с различен ключ, но отделно има един, който отваря всички ключалки и се използва от обслужващия персонал.

Според влезлите в сила европейски изисквания всяка обществена сграда, като болница, хотел или заведение трябва да разполага с брава – антипаника.

В случай на пожар или природно бедствие, евакуацията на хората става чрез натискане на лост, боядисан в сигнално-червен цвят. Макар и заключена отвън, вратата автоматично се отваря и за секунди хората напускат застрашените помещения.

Изборът на заключваща система е първата стъпка към сигурността на дома, офиса, хотела или бизнеса ви. Качествената входна врата е първата крачка към спокойствието ви. Не подценявайте крадците, които стават все по-нагли и не подминават никого. Дори и да не успеят да влязат вътре, най-малкото ще повредят патрона или бравата, което ви коства доста нерви и средства.

Застраховайте се и весело лято!

Може да харесате още...