Замисляли ли сте се за това колко много енергия изразходва домът Ви всеки ден?

velux

Вижте как Велукс илюстрира полезна информация за енергийния баланс в жилищните сгради:

Замисляли ли сте се за това, колко много енергия изразходва домът Ви всеки ден?

Енергия за отопление, за охлаждане и за всичките Ви електроуреди.

velux

Днес в Европа целият сграден фонд поглъща до 40% от общата ни консумация на енергия.

velux

Това е много. Затова трябва да се замислим за самите сгради и да подобрим начина, по който използваме енергията.

velux

Във всяка сграда има постоянна загуба на топлина през стените, покрива, вратите и прозорците. За да подобрим консумацията на енергия в сградата, трябва да намалим загубата на топлина. Един от начините е да се подобри изолацията на покрива, стените и прозорците.

velux

Но прозорците са различно нещо. През тях получаваме безплатна слънчева енергия, директно от слънцето. За цяла година прозорците често вкарват повече топлина в къщата, отколкото губят.

velux

Топлинен добив – Топлинна загуба= Енергиен баланс.

velux

Ако балансът е отрицателен, сградата изстива и трябва да се добави енергия от външен източник.

velux

Ако балансът е положителен, сградата става твърде гореща от слънчевата енергия. Затова е важно да се контролира и поддържа добър баланс.

velux

Става дума за поддържане на постоянна комфортна температура във Вашия дом – всеки ден – през цялата година. Това се нарича динамична сградна обвивка.

Как функционира енергийният баланс на практика?

velux

В топлите сезони слънцето затопля къщата Ви и създава необходимост от охлаждане. Тогава трябва да коригирате топлината и светлината през деня с помощта на щори и сенници

velux

… през нощта можете да постигнете естествено охлаждане и проветрение със свеж въздух.

velux

В студените сезони трябва да поддържате дома си топъл. През деня получавате безплатна слънчева енергия през прозорците. През нощта топлинната енергия, акумулирана през целия ден, ще поддържа Вас и дома Ви топли.

Толкова е просто.

Къщата е като жив организъм. Подобно на самите Вас, тя се променя през деня и има нужда да диша, за да постигне здравословен вътрешен климат. Енергийният баланс винаги се разглежда в настоящия момент. Но ако решите да го използвате активно, тогава Вашия дом се превръща в активна къща – в полза на околната среда, климата и бъдещите поколения.

Ето и цялото клипче на Велукс, от което са взети тези илюстрации:

За Групата Велукс
Групата Велукс създава по-добра жизнена среда с дневна светлина и свеж въздух на покрива. Продуктовата програма на Велукс съдържа широка гама от покривни прозорци за скатен и плосък покрив. Групата предлага и различни видове щори, сенници и комарници, инсталационни продукти и продукти за дистанционно управление. Групата Велукс, която има производствени предприятия в 11 страни и търговски компании в почти 40 страни, представлява една от най-силните марки в строителния сектор. Продуктите с марка Велукс се продават в повечето части на света. Групата Велукс има около 10,000 служители и е собственост на VKR Holding A/S, дружество с ограничена отговорност, собственост на фондации и семейство. За повече информация, посетете www.velux.bg.

Може да харесате още...