Започна строеж на „зелена“ детска градина в Нови Искър

Започна изграждането на нова „зелена“ детска градина за 130 деца в кв. „Кумарица“ в Нови Искър. Отоплението на забавачката ще става с водни термопомпи и слънчеви колектори, монтирани на покрива на сградата, съобщиха от Столична община.
 
Новата сграда ще бъде построена на мястото на старите постройки на целодневна детска градина номер 179, които пострадаха след земетресението през май 2012 г. Тогава детското заведение беше затворено, а децата пренасочени към други градини, защото сградата се оказа опасна.
 
За изграждането, оборудването и обзавеждането на детското заведение е сключен договор за изпълнение с ДЗЗД „Обединение Нови Искър – Инженеринг“ за 2.17 млн. лв. с ДДС.
 
По проект новата сграда ще е на два етажа, на които ще се помещават четири градински и две яслени групи. В сутерена ще бъдат разположени кухненският блок, пералното и складовите помещения. Ще бъде изпълнена цялостна вертикална планировка и озеленяване на двора, а за игри на открито ще бъдат изградени шест детски площадки – по една за всяка от групите.
 
Междувременно стана ясно, че санирането на 23 детски градини и 3 училища в София, което се финансира от фонд „Колзодуй“, се отлага за юни-септември 2014 г. Причината е, че ремонтите трябваше да се направят по време на учебния процес през есента на тази година. За да не се пречи на децата, заедно с родителските организации, решихме да се отложи с една година, каза зам.-кметът по строителството Ирина Савина.
 
През това лято сградите само ще бъдат само укрепени с общински средства.

Общо 61 училища и детски градини ще бъдат ремонтирани през летните месеци срещу 8 млн. лв.

Повечето строителни дейности ще приключат до 15 септември, обещаха от общината. След първия учебен ден майстори е планирано да има само в 5 детски градини и 2 училища. Хлапетата от забавачките ще бъдат пренасочени към други. В училищата няма да се наложи спиране на учебния процес заради ремонтите.

mediapool.bg

Може да харесате още...