Започна строежът на новата сграда на НХА в София

С официална церемония и вграждане на „капсула на времето“ в центъра на София бе направена първата копка на новата сграда на Националната художествена академия (НХА). Проектът с официално име  „Нов учебен корпус на НХА в град София“ ще се осъществи чрез предоставянето на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Изпълнител на обекта е консорциум „Нова Академия 2017“, който включва фирмите „Галчев Инженеринг“ и „Фармвил“.

Изпълнението на договора за строителство се очаква да приключи за 15 месеца и предвижда изграждането на напълно самостоятелна сграда от 2158 м2 на 4 етажа, със сутерен и терсовиден етаж. В нея ще се поместват 3 лекционни зали, компютърна зала, 16 художествени ателиета, библиотека с книгохранилище и всички необходими комуникационни, санитарни и технически помещения. Сградата ще бъде разположена в източната част на академията, в непосредствена близост до съществуващото Северно крило на НХА.

Първоначалният проект от 2005 г.

Проектът е на арх. Стефан Добрев, който през 2005 г. спечели националния конкурс за разширение и реконструкция на Националната художествена академия. Първоначалният проект е изключително амбициозен и изцяло променя облика на пространството около НХА и Националната библиотека, но дълги години не се пристъпваше към реализацията му, главно по финансови съображения. Сградата, която ще се строи сега, е само част от него, преработена от архитект Добрев. Целият проект включва още два етапа – пристройка към съществуващата сграда на бул. „Васил Левски“, както и преустройство на дворното пространство и изграждане на подземен паркинг.

Може да харесате още...