Започна възстановяването на една от най-красивите сгради във Велико Търново – „Баварската къща“

Започна възстановяването на една от най-красивите сгради във Велико Търново – „Баварската къща“. Тя ще има абсолютно същия вид и обем както досега, но практически се изгражда наново, за да се превърне в елитен ресторант с хотелска част, пише в проекта, с който „Борба“ се запозна. За пръв път в публичното пространство се показват визуализации на сградата. Автор на проекта за обновяването е младата архитектка Ели Бенкова. Вече са почистени руините от бившата сграда, която се намира в парк „Никола Габровски“. Строителството на новата сграда е поверено на компанията „Мистрал 7“ и вече е в ход. Инвеститор на обекта е бизнесдамата Елка Иванова чрез компанията „Ела и сие“. Тя притежава още сладкарската компания „Ела” и обичаната верига „Хляб и приятели”. Инвеститорката разкри, че иска да направи нещо знаково за града и е амбицирана да върне старата слава на къщата.

Прекрасната сграда, която бе подпалена мистериозно от клошар в разгара на строителния бум, е строена в началото на XX век в характерен баварски стил, откъдето е и името й. Направена е в някогашната вилна зона на града, но с разрастването на Велико Търново в момента е недалеч от центъра. Сегашната собственичка практически купи руините на сградата, която се срути след палежа. Според проекта изцяло се запазват досегашните контури. Над самия ресторант и прилежащата му градина са предвидени 5 самостоятелни стаи за гости.

Дълго време „Баварската къща“ стоеше изоставена след пожара.

Собствениците й Невяна и Михаил Михайлови заедно с още няколко наследници от София не сториха нищо, за да я възстановят. Новият собственик обаче ще трябва да подели част от подхода към вилата с общината. „Нужна е процедура за ликвидиране на съсобственост, това е условието на банката кредитор. В момента съм в патова ситуация. Някога имотът е върнат без нормален подход. Разчитам на подкрепа от страна на местната власт”, коментира Елка Димитрова. Тъй като сградата е в изключително лошо състояние и не може да се ползва, трябва да бъде премахната и на нейно място да се издигне нова, но в същия вид.

Допреди няколко години „Баварската къща“ също функционираше като ресторант. Реститутите, чиято собственост бе, я бяха отдали под наем през 1993 година на великотърновския бизнесмен Хилендар Тодоров, който преди пет години я преотдаде на Пламен Панайотов – Пантата. Впоследствие имотът, който бе реституиран от Михаил и Невяна Михайлови, бе опожарен и изоставен. През 30-те години на миналия век къщата е била собственост на Михаил Донков, а преди това заедно с няколко декара земя е била притежание на д-р Никола Узунов.

Историци припомнят, че „Баварската къща“ никога не е била собственост на Никола Габровски, който е имал малка барака с лозе наблизо в парка, където се е състояла първата социалистическа сбирка у нас. В сградата е имало музейна експозиция по този повод. Според планове за района още през 1964 г. Държавният комитет по строителството е обособил парка. Тогавашните експерти обаче са преценили, че кокетната баварска сграда е в хармония с него, независимо че попада в чертите му, и са я оставили. В първите демократични години от това се възползват наследниците и си връщат къщата.

По стари планове, скици и фотоси архитект Ели Бенкова е направила проекта си, който възкресява „Баварската къща“. Очаква се строителството на обекта да приключи през следващата година.

borbabg.com