Започва монтажът на стъкления купол на новата пленарна зала на Народното събрание

Започва монтажът на стъкления купол на новата пленарна зала на Народното събрание в бившия Партиен дом. Подобен купол може да се види в берлинския Райхстаг. За целта ще бъде построено уникално скеле с височина 15 метра и работна платформа по цялото протежение на зала “Св. София”. За тази и останалите сложни дейности по подготовката на монтажа Народното събрание е предвидило разходи до 255 хил. лв. без ДДС.

Става дума за допълнителни монтажни работи, изискващи нови технически решения, които не са били предвидени при изготвянето на инвестиционния проект и при откриване на процедурата по възлагане на строителството. За монтирането на стъкления купол ще бъдат сложени 2Т стоманени греди и стоманобетонови стени около и извън него. Ще се изгражда и допълнително електрозахранване. Срокът за изпълнение на допълнителните работи е 100 дни от сключването на договора.

Ремонтът на бившия партиен дом започна на 31 октомври 2016 г. с оглед на българското председателство на ЕС, като се очакваше именно в обновената зала „Света София“ да протичат част от предвидените международни форуми. Заради Brexit обаче българското председателство на ЕС бе изтеглено с половин година по-рано и новата пленарна зала не можа да бъде използвана.

Може да харесате още...