Започва строителството на Националния музей на изкуствата в Китай

Започнаха строителните работи по изграждането на китайския национален музей на изкуствата в Пекин под ръководството на френския архитект Жан Нувел, който победи Франк Гери и Заха Хадид в конкурса за проекта през 2013 г.

Дизайнът на Националния музей на изкуствата на Китай включва гъсто оплетена перфорирана фасада, която обгръща част от сградата. Тази фасада филтрира естествената слънчева светлина, предоставяйки своеобразна защита за закритата градина, над която се простира 6-етажен атриум. На приземния етаж фасадата и входовете са прекъснати, с цел да създадат впечатление за огромна маса, повдигната над земята.

Музеят се вписва в пространството като фрагмент от идеограма, оформяна от художник в продължение на дълъг период от време, придавайки и на двете усещане за съвършенство и преднамерена недовършеност; откъсвайки се от земята, композицията сякаш се устремява към небесата казва Nouvel.

В центъра на сградата, наподобяващия фуния атриум прорязва цялата височина на сградата до покрива, откъдето излиза навън, завършвайки с куполообразна обвивка. Покривът също включва покрити пешеходни алеи, които предпазват посетителите от слънцето.

Във вътрешността, галерии и аудитории са аранжирани като серия от несиметрични празни пространства и клъстери, с ивица от едноетажни пространства на последното ниво. На приземния етаж, над централния обем, наречен Лятна зала, ще се надвеси златен таван, чийто дизайн е повлиян от градските покриви, видими в далечината от горните нива на сградата.

Този резбован позлатен таван предлага нов теоретичен поглед към историята на китайското изкуство и култура от 15-ти век до наши дни, както и към предстоящите векове, казва Nouvel.

Входът на източната страна на сградата се отваря върху озеленена площ. Две подземни нива доставят допълнително пространство за изложби и мероприятия, както и складови площи.

Когато бъде завършена, сградата ще бъде основния експонат на нов културен район, израстващ в Олимпийския парк на Пекин, близо до изградения по дизайн на Herzog & de Meuron стадион Птиче гнездо. Нейното предназначение е да се превърне в постоянно изложение на традиционно и калиграфско изкуство през 20-ти век в Китай и по света и се очаква да привлече вниманието на 12 милиона посетители годишно, превръщайки я най-посещавания музей на изкуствата в света.

Конкурсът за дизайн на музея беше разделен на три кръга, от декември 2010 до Юли 2012 г. През Юли 2013 г., Франк Гери разкри своя проект, който трябваше да включва фасада от полупрозрачни, подобни на камъни стъклени панели. Екипът на Гери изгради в Пекин макети в естествена големина на панелите, като част от процеса на разработване.

По късно през същия месец, екипът на Нувел потвърди, че архитекта е спечелил комисията с дизайн, създаден съвместно с Института по архитектурен дизайн в Пекин.

arhitektura.bg

Може да харесате още...