Защо борът е подценяван и други тайни за дървената дограма

Wood 1

Може би си мислите, че познавате дървото като строителен материал? Но дали сте наясно с дървото като компонент за врати и дограма за прозорци? Едни и същи свойства на дървото го правят перфектния материал за определени строителни проекти и неподходящ избор за изрaбoтката на врати и дограми. Ето защо компании като Marvin работят с учени и специалисти в сферата на дървения материал – те консултират проучвания и производствени процеси. Ако съветвате клиенти какъв вид дървесина е най-подходящ за прозорци и врати, ще искате да разберете защо специалистът по дървен материал Марвина Бен Уолъс смята, че борът е изключително подценен, дъбът изисква сериозна поддръжка и защо не трябва да се доверявате на доставчика си, когато ви каже, че ви продава хондураски махагон.

В тази статия Уолъс споделя пет неща, които вероятно не знаете за дървото и прозорците.

Борът не е просто по-евтин, той е идеален материал за прозорци.
Според Уолъс борът е един от най-подценяваните материали за дървени прозорци. Той е евтин, и въпреки че може да не е идеален за подови настилки, има точните свойства за прозорци и врати. „Не купувате борова дървесина за под, защото просто не е идеален избор за това – мек е, наранява се твърде лесно и може да започне да скърца. Но вие не вървите по прозорците и вратите. Нуждаете се от дървен материал, който не се свива и не набъбва прекалено, но в същото време не е много твърд. Борът има всички тези най-добри характеристики и освен това е подходящ за боядисване.“

Изборът на дърво за прозорец не се свежда само до здравината.
Може по цял ден да анализирате коя дървесина е най-здрава, но Уолъс настоява, че здравината не е важна за проектирането на траен прозорец или врата – важно е да работите с производител, който разбира „индивидуалността“ на различните видове дървесина. „Характеристиките на материала са важни, но ако наистина разбирате от него, вие се научавате да приемате ограниченията му и да работите в техните рамки. Прозорци от дугласка ела, въпреки че тя е един от най-здравите видове дървесина, не издържат толкова дълго, колкото изработените от бор.“

Не всички скъпи дървесини за прозорци и врати са от редки видове, някои просто се обработват трудно.
Уолъс отбелязва, че цените на дървесината са комбинация от начин на добиване, възприемане и лекота на обработване. Добиването на хондураски махагон не е лесно и затова цените му са по-високи. Белият дъб, от друга страна, не е скъп, защото е труден за добиване, а защото обработката му е трудоемка. „Дъбът е масивна дървесина. Свива се и набъбва повече от другите видове и по-трудно се изсушава. Това изисква по-сложен и по-скъп процес на обработка, което повишава цената му. Популярен е от естетическа гледна точка.“, споделя Уолъс.
Wood 2Хондураски махагон е термин, който някои производители използват твърде свободно. Истинският си струва цената и не е лесно да се добие.
Въпреки че терминът хондураски махагон често се използва, не всички махагони са такива. Истинският хондураски махагон е от вида Swietenia Macrophylla, който би трябвало да се добива от точно определни гори с регулиран достъп. Това е единственият вид махагон с желаните характеристики, които и го правят толкова специален. „Хондураският махагон, който ние купуваме, е сертифициран от Forestry Steward Council. Ние знаем точно откъде идва и гарантираме засаждането на нови растения. По-трудно е да се добие, но си заслужава.“, казва Уолъс.

Що се касае до запазването на дървесината, всичко е насочено към откритите повърхности.
Както при всеки органичен материал, и дървесината трябва да се третира, за да устои на гниене и вредители. Някои производствени процеси оставят необработени области, които могат да се превърнат в слаби места. „Ние използваме потапяне на дървесината не само в един, а в три активни фунгицида, както и в инсектицид и водозащитно покритие. Ако след обработка някой дървен компонент бъде отрязан, ние отново го обработваме цялостно, за да покрием цялата повърхност.“, казва Уолъс.

Може да харесате още...