Защо фоновият шум разболява и как да го избегнем?

Laerm 1

На всички ни в познато: големи промишлени предприятия, шум от трафика или железопътна линия в близост до дома ни или работното място. В ежедневието сме заобиколени от фонов шум, който трудно можем да контролираме. Защо шумът разболява и как функционалните стъкла за прозорци могат да намалят влиянието му?

Наскоро Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) публикува проучване за влиянието на шума в околната среда и последствията му върху здравето ни. Резултатът е толкова очевиден, колкото и плашещ: 20 процента от хората или всеки пети европеец страда от нездравословен, силен околен шум, основната причина за което е шумът от трафика. Според изследването около 12 000 души умират преждевременно в Европа всяка година в резултат на прекомерно шумово замърсяване, а 48 000 други хора развиват сърдечни заболявания, което може да се дължи на въздействието на дългосрочното излагане на шум. Общо близо 29 милиона европейци страдат от стрес и нарушения на съня, причинени от шум, като дори учениците също се борят с последствията му под формата на нарушения в способността за учене и концентрация.

Какво всъщност представлява шумът? Директивата на ЕС за опазване на околната среда (Environmental Noise Directive, END) описва шума в околната среда като предизвикан в резултат на дейността на хората шум в околната среда, който се причинява главно от трафика и промишлеността. Дефиницията изключва например шума в домашна среда като този, причинен от съсед в резултат на ремонтна дейност, звука от вятъра или шум от извършвани в свободното време дейности.

Laerm 2

Но защо тези шумове изобщо ни разболяват? Някои хора твърдят, че в определен момент вече спират да чуват магистралата, до която живеят дълги години. Субективно това е напълно възможно, но нашата автономна нервна система е на друго мнение: шумовете, които достигат до нас като звукови вълни се възприемат и обработват несъзнателно, дори и по време на сън, като по този начин могат да причинят стрес. Нашето тяло регулира жизненоважни процеси като кръвообръщение и обмяна на веществата автономно, например чрез отделяне на хормони на стреса. Ако сме изложени на шум постоянно, това може да доведе до там, кръвното ни налягане, сърдечният пулс и други фактори на кръвообращението да се адаптират към повишените нива на шум в дългосрочен план и да влияят негативно на здравето и благополучието ни. Дългосрочните ефекти на хроничния стрес, причинен от шума, включват високо кръвно налягане, атеросклероза или дори сърдечен удар.

Разбира се, не можем да избегнем всички източници на шум, но за да намалим шумовото замърсяване в собствения си дом или на работното си място и в същото време да постигнем максимално пропускане на светлина, бихме могли да използваме специални звукоизолационни стъкла като например Pilkington Optiphon™ – композитно защитно стъкло на базата на Pilkington Optifloat™, което се адаптира индивидуално към даденостите на околната среда.

При композитното защитно стъкло две или повече стъкла се свързват чрез PVB (поливинилбутиларен) филм. Преработен в изолационно стъкло, този продукт осигурява звукоизолация от клас 4 и 5. Това става възможно чрез променлива структура на стъклопакета, при която броят и дебелината на отделните стъклени листове варира, както и количеството и дебелината на PVB филма от вътрешната страна. Това не влияе на пропускането на светлина. Pilkington Optiphon™ може да се комбинира и с други продукти на Pilkington, ако е нужна  слънцезащита, топлоизолация или самопочистване на стъклото. Инвестирайки във функционални стъкла, можете не само да повишите качеството си на живот, но и стойността на вашия имот.

Може да харесате още...