Завърши приемът на проекти за новия градски център на Велико Търново

Изтече срокът за приемане на материали за международния архитектурен конкурс за изграждане на нов градски център на Велико Търново, който трябва да заеме терена на Старото военно училище. Архитекти от цял свят са подали своите предложения и визии за бъдещето на терена от около 190 декара, който трябва да се развива поетапно. Проекти са подали архитекти от Холандия, Полша, Колумбия, Унгария, Белгия, Япония, Италия, Испания, Индия, Канада, Русия, Франция, Босна и Херцеговина, Турция, Съединените щати, България.

Международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, наречен “Ново сърце за стария град”, е най-мащабното и престижно архитектурно събитие в България през последните години. Наградният фонд на конкурса е 75 000 евро. Журито, което ще се събере в периода 27-29 юли във Велико Търново, включва утвърдени архитекти от шест държави, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране. Имената на класираните ще бъдат обявени в събота – 28 юли, в 18,30 ч. в Голямата зала на Община Велико Търново.

Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма „Региони в растеж”.

Утре, 27 юли, публична лекция във Велико Търново ще изнесе един от членовете на международното жури – архитект Андреа Д’Антраси, асоцииран партньор в MAD Architects – Europe. Събитието ще се проведе от 18,00 ч. в голямата зала на Община Велико Търново. Темата на лекцията ще е „MAD Works, MAD Architects”. Входът е свободен. Лекцията ще бъде на английски език, осигурен е превод на български.

Може да харесате още...