Завесите изтъкани от пластмасови бутилки не са утопия

PVC zavesi

Днес всички разбират необходимостта от сортиране и рециклиране на отпадъците. Свой подход към процеса за намаляване на отпадъците от ненужна пластмаса предлага полската фирма “Kaliska Fabryka Firanek i Koronek Haft”, специализирана в производството на домашен текстил, включително и с продукти от плат “Retex”, екологични прежди, направени от рециклирани пластмасови бутилки. Завесите, изтъкани от пластмасови бутилки, са трайни, не предизвикват алергични реакции, устойчиви са на молци, избледняване и са идеални за помещения с висока влажност.

PVC zavesi

Пластмасовите бутилки могат успешно да бъдат повторно използвани, включително за полиестерни влакна. Тъканите от такива влакна не се различават по свойства от обикновения полиестер. Материалът Retex е също толкова издръжлив, като в допълнение има и огромно преимущество по отношение на ползите за екосистемите.

PVC zavesi

Полиестерът принадлежи към групата на синтетичните тъкани, от които се правят много продукти за дома – щори, завеси, покривки, възглавници и завивки. Негово предимство е високата устойчивост на разтягане. Материалите от “влакна от бутилки” са трайни и издържливи при употреба, като и не се смачкват.

PVC zavesi

Те са подходящи за помещения с висока влажност, понеже бързо съхнат и не способстват за образуването на мухъл. Завесите, изтъкани от пластмасови бутилки, са идеални за кухня и баня.

PVC zavesi

Изделията от Retex са устойчиви на молци. Не избледняват, дори при екстремно излагане на слънце. Подходящи са за хора, страдащи от алергии, защото не предизвикват алергични реакции.

 

Фабриката “Haft” e компания с повече от 130-годишна традиция в производството на домашен текстил. Нейна цел е да подкрепя мерки в защита на околната среда, както в случая е добавянето на текстилните материи Retex към своя асортимент. Те се произвеждат по иновативна технология за преработка на гранулите от използвани пластмасови бутилки в прежда.