Здраве чрез архитектура и дизайн: Schüco участва в изследователски проект за инфекционна защита в болниците

Schüco 1

Проектът KARMIN (абревиатура от болница, архитектура, микробиом и инфекция) изследва въпроса дали в отговор на нарастващото разпространение на мултирезистентни патогени в Германия двойните болнични стаи могат да бъдат изградени по такъв начин, че да представляват алтернатива на единичните стаи по отношение на превенцията на инфекции. За тази цел екип от архитекти от Техническия университет в Брауншвайг разработи защитена от инфекция двойна стая с отделни мокри помещения и я реализира като прототип.

KARMIN е част от InfectControl 2020, консорциум от бизнес компании и изследователски партньори, и се финансира от Федералното министерство на образованието и науката на Германия. Освен ТУ в Брауншвайг сред партньорите са университетската болница Charité в Берлин, Университетската болница в Йена и компанията Röhl GmbH Blechverarbeitung. В допълнение, 17 известни компании също подкрепят проекта, сред които е и Schüco.

Първият прототип е завършен в помещенията на Röhl GmbH. Вторият демонстратор ще бъде изграден в Charité Берлин до октомври 2020 г., където той ще бъде представен пред международна публика в рамките на Световната среща на върха по здравеопазването, която се провежда ежегодно от 2009 г. Канцлерът Ангела Меркел, президентът Еманюел Макрон и генералният директор на СЗО Тедрос Адхан Гебреес ще бъдат патрони през 2020 г.

Schüco 2

За изследователския проект:

Болничните инфекции и резистентните към лекарства патогени, срещу които антибиотиците вече не помагат, се превръщат във все по-сериозен проблем в клиниките. По-специално, в болнични помещения с много легла бактериите могат бързо да се разпространят и да се превърнат в голяма опасност за пациента. Поради тази причина досега се изискваше изолиране в отделни стаи на пациенти, заразени с резистентни патогени. Изключителното използване на единични стаи обаче е свързано с редица недостатъци и по-високи разходи. Демонстраторът е проектиран да даде отговор за ефекта, който архитектурата на болницата оказва върху хигиената, и дали една двойна стая е достатъчно сигурна за пациента. Д-р Волфганг Сандър от Института за индустриално инженерство и строителство в Университета в Брауншвайг и ръководител на проекта KARMIN е на следното мнение: „Архитектурата и дизайнът могат да дадат важен принос към хигиената на болниците, ако строителната защита от инфекции се вземе предвид при планирането и експлоатацията на болниците.“

Антимикробни дръжки на прозорци

Schüco подкрепя изследователския проект, като участва във фазата на планиране и оптимизация и предлага подходящи продукти. При проектирането на т.нар. „болнична стая на бъдещето“ са използвани алуминиевите прозорци от серията AWS 75 BS.HI + . Докато единият елемент е направен под формата на двуосен прозорец с освобождаващ се чрез дръжката ограничител на отварянето, вторият прозорец е от типа „накланяне преди завъртане“ и е снабден с удобни елементи за обслужване при ограничени възможности. Най-важното: и двата прозореца са оборудвани с антимикробната дръжка на Schüco – SmartActive. Антимикробният ефект се постига благодарение на микросребърни частици, вградени в повърхността на дръжката. Микробите, които влизат в контакт с повърхността, умират. Това ефективно предотвратява по-нататъшното им възпроизвеждане. Микросреброто, използвано от Schüco, гарантирано не съдържа наночастици и следователно не може да проникне в човешката кожа.

Може да харесате още...