Зелена стена внася нов вид „веги-култура“ в Барселона

Capella Garcia Arquitectura е проектирал тази новаторска зелена странична стена, която придава нов вид „веги-култура“ на Барселона. Когато съседната сграда била разрушена, на това място останала една голяма, празна бяла стена – толкова празна, че дизайнерите решили напълно да я трансформират със свободностояща 21-метрова конструкция от поцинкована стомана, украсена с тучни зелени растения Този нов тип вертикална градина не само подобрява естетиката на квартала, но и носи всички видове ползи за околната среда.

Зелената странична стена е изградена от сглобяема конструкция от поцинкована стомана, издигната на място и снабдена с вътрешна стълба, която прави достъпа до различните нива на платформите по-лесен, отколкото е при стандартните живи стени. Това, в комбинация с вградена въжена система за транспортиране на материалите за поддръжка, намалява разходите, свързани с поддържането на вертикалната градина, тъй като не е необходимо да се наемат високи кранове, за да могат градинарите да си свършат работата.

Капково напояване и контролирано отводняване пестят разхода на вода, а торовете се прилагат чрез внимателно програмирани дози. Едновременно акустичен екран и попивателна за въглерода, тази зелена стена е и убежище за дребни животинки: тя е снабдена с къщички, които осигуряват подслон за градските птици!

greentech.bg

1

1

1

1

Може да харесате още...