Зелената архитектура е възможна с фасадните системи на ЕТЕМ

През последното десетилетие в света се появява ново архитектурно течение – зелена архитектура, което развива нов подход в проектирането на сградите.  Новите сгради трябва да бъдат замислени и изпълнени, така че да изразходват минимално количество енергия като в същото време сами осигуряват такава на своите обитатели. Съществена част от „зелената вълна“ е и визията на сграда с покрити със зелена растителност фасада или покрив.

Експозиционен център „Флора“ в Бургас е първата обществена сграда, в чиято архитектура са заложени различни елементи от зелена архитектура. Цялостната концепция на проекта се базира на три основни стълба – функционалност, естетика, икономичност. Това, което откроява обаче център Флора от останалите сгради в Бургас е атрактивната архитектурна визия с разчупена геометрия и зелени фасадни елементи, които привличат  погледа. За изпълнението на фасадата е използвана окачената фасадна система на ЕТЕМ – Е85 в съчетание с  отваряемите решения на система Е45. 

Именно фасадната система E85 предоставя възможност за изпълнение на атрактивния дизайн на център Флора, който излиза извън конвенционалните ограничения. Е85 притежава отлични геометрични характеристики и максимална структурна стабилност. Това позволява свобода при изграждането на ъглови и извити конструкции, куполи и пирамиди.  Същевременно изпълнението на заложените големи стъклени площи във фасадата на сградата става възможно с  алуминиевата фасадна система без да е необходимо използването на огромни, набиващи се на очи профили.

Използването на отваряема система Е45 позволява да се осъществи визията на архитектите на проекта за постигане на голяма височина при вратите на сградата.  Идеята е посетителите, заставайки пред вратите на център Флора, да  почувстват „страхопочитание“ пред даровете на природата.

Център „Флора“ е напълно завършен през май 2015 г.  Успешно е реализирана първоначалната архитектурна концепция на сградата  да пресъздаде  „хълм“ от стъкло,  покрит със зеленина. На пръв поглед смелият архитектурен пейзаж изглежда труден за изпълнение, но всъщност се оказва  осъществим за община Бургас чрез използването на системните решения на ЕТЕМ –  Е85 , Е45 и etalbond ® .

Може да харесате още...