Зелените покриви правят служителите по-щастливи и по-продуктивни

Дори само 40 секунди почивка с поглед, насочен към изображението на тучен зелен покрив, помага на работещите хора да извършват дадена задача по-добре от тези, които са втренчени в изображение със скучен, сив, бетонен покрив. Това става ясно от ново проучване на ролята на зелените покриви върху способността за възстановяване на вниманието и работната производителност. Изследването е проведено от Кейт Лий от Университета в Мелбърн.

„След нaблюдаване на снимка на зеления, а не на бетонния покрив, участниците показаха по-добра променливост (на вниманието) – постепенно и моментно, по-малко грешки при решаване задачата… Това проучване показва, че микро-почивките, прекарани в наблюдение на предпочитан, умерено възстановителен зелен покрив, могат да подобрят контролните мрежи на подкоровата възбуда и коровия контрол. По този начин зелените покриви могат да имат ефект на повишеното внимание, подобно на други възстановителни форми на въздействие на природата,… а повишаването на вниманието може да се случи в много по-кратки срокове, отколкото досега се смяташе“.

Интересното в случая е, че участниците в изследването са наблюдавали не същински зелен покрив, а само снимка на такъв! Това кара някои учени да предполагат, че наблюдението на реална зеленина на покрива би имало много по-добри резултати.

greentech.bg

Може да харесате още...