Жилищна кула в Тайпе е обвита в растителност като камък сред гората

Архитект Фернандо Менис е проектирал тази зелена жилищна кула, която се намира в Тайпе, Тайван. Сградата прилича на гигантска скала, населена с растителност. Наречена Agora Garden, тази кула има за цел да „внесе“ природата в града и да създаде диалог между своя пещерист обем и растенията, растящи от многото ниши на блока.

Agora Garden създава симбиоза от обеми и растителност. Постройката е вдъхновена от формата на примитивните скали, стърчащи над земята, и се явява продължение на интереса на архитектите към органичната архитектура и естественото строителство. Сред по-ранните им проекти има църква, построена от вулканични камъни.

Сградата в Тайпе е замислена да функционира като жилищна кула, но също така съдържа и общи пространства, където съседите могат да се срещат и разговарят. Има клуб, голям плувен басейн, както и зони за релакс, разпределени по всички етажи. Структурата се състои от четири типа апартаменти, разпределени на различните етажи и предназначени да отговорят на различните изисквания на потребителите. Всеки дом може да се комбинира с различни видове растителност, а за обитателите има и места за паркиране.

greentech.bg

Може да харесате още...