Жива стена с ядливи растения вместо фасада

BIBER Architects

BIBER Architects започна изграждането на павилиона на САЩ за изложението в Милано през 2015 г. Той ще се отличава с невероятна вертикална ферма с ядливи растения!

Международното събитие, което привлича до 20 милиона посетители всяка година, винаги е силно фокусирано около устойчивия дизайн и всяка година има специална тема за павилионите. За 2015 г. темата на шестмесечното събитие е „Храна за планетата, енергия за живот“. За да отговорят на темата, BIBER Architects са планирали ултра-високотехнологична система за поддържане на ядливата вертикална градина, „Американска храна 2.0“.

BIBER Architects

За да акцентират на темата на изложението за 2015 година, архитектите са разработили голяма вертикална градина, засадена с ядливи растения и зеленчуци. Тя ще използва хидропонна система за отглеждане. В стената ще са засадени най-различни култури. В момента архитектите работят заедно с ландшафтни архитекти, за да вземат решение за какъв тип ядливи плодове и зеленчуци да сложат на стената. Целта им е тя да може да бъде дом дори и за най-капризните култури. Система за напояване чрез дъждовна вода ще бъде инсталирана на павилиона, а системата за монтиране на стената ще бъде снабдена с въртящи се панели, които могат да се преместват така, че да осигурят оптимално слънцеизлагане през целия ден.

BIBER Architects

Вътре в павилиона ще има „киоски“ за храна, които ще сервират местни храни от различните региони на САЩ в опит да покажат кулинарното многообразие на страната. Освен това в павилиона на САЩ ще има многобройни беседи и дискусии на кръгла маса по много въпроси, свързани с устойчивото развитие, селското стопанство и технологиите.

Павилионът ще има и други екологични предимства, като например това, че покривът ще бъде покрит с ултра-тънки слънчеви панели и фотохроматично стъкло. С цел охлаждане на сградата без използването на климатик ще има големи вентилатори, разположени на стратегически места из интериора, както и система за студена водна мъгла.

Павилионът на САЩ ще бъде на показ през цялото времетраене на събитието от 1 май до 31-ви октомври 2015 г.

greentech.bg

Може да харесате още...